NATEZANJE OKO UPISNIH KVOTA I ŠKOLARINA

Filozofski opet zadaje glavobolju rektoru Bjelišu

  • Autor: V.P.P.
  • Zadnja izmjena 31.03.2010 13:48
  • Objavljeno 31.03.2010 u 12:03
prosvjed studenti

prosvjed studenti

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjević/CROPIX

Čini se da Sveučilište u Zagrebu svake godine, kako se približava vrijeme upisa na fakultete, nailazi na gomilu problema. Osim što su im zbog recesije značajno umanjena sredstva iz državnog proračuna, glavobolju rektoru Aleksi Bjelišu opet zadaju studenti Filozofskog fakulteta
Neja Markičević/CROPIX

Neja Markičević/CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: Neja Markičević/CROPIX

Aleksa Bjeliš

Osim što ponovno izlaze na ulice i ne isključuju ponovnu blokadu, studenti Filozofskog za sada onemogućuju donošenje upisnih kvota i početak pripreme upisa za sljedeću akademsku godinu 2010/2011. Kako bi Sveučilište krenulo u tu proceduru, potrebna je suglasnost svih fakulteta, ali i Studentskog zbora. Budući da studenti Filozofskog zahtijevaju potpuno ukidanje školarina, predsjednik Studentskog zbora bio je primoran uložiti veto na odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu.

No Senat je upisne kvote za predstojeće upise na zagrebačke fakultete otprilike donio, iako zeleno svjetlo s Filozofskog još nije stiglo. Ove će se godine na fakultete Sveučilišta u Zagrebu moći upisati 12.555 studenata. Broj mjesta na fakultetima u odnosu na prošlu godinu smanjen je za nešto više od 300. 'Zagrebački fakulteti još uvijek imaju nesrazmjer kapaciteta pojedinih fakulteta i upisnih kvota. Stoga je broj ponuđenih kvota smanjen kako bi se postigla ravnoteža', kazao je rektor Bjeliš, ističući da će manjim brojem mjesta osigurati uspješnost samih studenata.

Predsjednik Studentskog zbora Ivan Bota se nada da će i 'studenti Filozofskog uspjeti napraviti kompromis da se cijeli proces ne odugovlači'. 'Mi smo mogli uložiti veto i za Ekonomski i Prirodoslovo-matematički fakultet, no tamo su se studenti postigli dogovor s dekanom', kazao je Bota.

Nakon što je Vlada odlučila subvencionirati troškove studiranja brucoša koji će ove godine upisati fakultet, postavlja se logično pitanje: što ako Vlada ne bude podmirila te troškove Sveučilištu? Da je takva bojazan opravdana, pokazuje i podatak da je Ministarstvo znanosti Sveučilištu za tekuću akademsku godinu podmirilo tek 18 posto ugovorenih troškova.

Tko će zasjesti na Tipurićevu fotelju?

Na konferenciji za medije u zgradi Rektorata bila je i vršiteljica dužnosti dekanaEkonomskog fakulteta Melita Kovačević. Kazala je da je raspisannatječaj za novog dekana, jer je prošao rok od tri mjeseca odsuspenzije bivšeg dekana Darka Tipurića. Kandidati će se moći prijavitido 29. travnja, a Ekonomski fakultet dekana bi trebao dobiti 18. svibnja.


'Sklapamo ugovor s Ministarstvom na osnovi očekivanog broja upisanih studenata za sljedeću akademsku godinu', kazao je rektor Bjeliš, no dodao je da ako se dogode neke promjene, onda studenti sami snose posljedice propalog ugovora, tj. sami plaćaju studiranje.

Bjeliš je ponovno istaknuo da je visoko obrazovanje u Hrvatskoj u nezavidnom položaju. 'Dok su sve druge zemlje u recesijsko vrijeme još više financijski poticale obrazovni i istraživački sustav, kod nas se to smanjilo', rekao je Bjeliš.

Kazao je kako se nada da će Ministarstvo donijeti odluku da fakultetima podmiri materijalne troškove poslovanja kako bi se novac od školarina mogao utrošiti na unapređenje studiranja i stipendije, a ne na plaćanje režija i popravaka na zgradama fakulteta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi