prodan 'pracat'

Filmsko licitiranje: Četiri ponuđača vodila borbu za hotel u Dubrovniku i cijenu odveli do razine koju nitko nije očekivao

26.01.2023 u 17:43

Bionic
Reading

Na Trgovačkom sudu u Dubrovniku okončana je javna dražba otočnog hotela 'Pracat'. Za kupnju hotela koji se nalazi na prestižnoj lokaciji uz samu lopudsku rivu natjecala su se četiri potencijalna kupca: zagrebačke tvrtke Benek i Transauto, tvrtka Gaznafta Investments iz Bala u Istri te poduzetnik Željko Ivan Tomić

Početni iznos cijene javne dražbe bio je 882 tisuće eura, a unatoč činjenici kako su se za tu nekretninu prije same dražbe interesirali mnogi potencijalni kupci, do početka javnog usmenog nadmetanja uplaćene su samo četiri jamčevine od po 88.200 eura. Prema uvjetima inače vrlo dinamične, a na trenutke i filmski dramatične dražbe, cijena se mogla podizati za najmanje 10 tisuća, a najviše po 40 tisuća eura, piše Dubrovački vjesnik.

Nadmetanjem cijena je brzo rasla, ali nakon dostizanja iznosa od milijun eura odustala je tvrtka Transauto dok je prag odustajanja za tvrtku Benek bio 1,2 milijuna eura.

Posljednja Tomićeva ponuda, inače Dubrovčanina s njujorškom adresom, bila je podizanje cijene na 2,030 milijuna eura. No, odustao je nakon što je opunomoćenica istarske tvrtke podigla cijenu na konačnih 2,040 milijuna eura, što je iznos kojem se malo tko nadao.

Međutim, time prodaja hotelskog objekta još nije završena jer u zakonskom roku od 60 dana pravo prvokupa po izlicitiranom iznosu mogu iskoristiti Grad Dubrovnik te Dubrovačko-neretvanska županija i Republika Hrvatska. Ako odustanu, slijedi potpis ugovora te kupac u roku 30 dana mora uplatiti dražbom postignutu cijenu.