ŠTO NAMJERAVA?

Fidel Castro opet u zelenoj uniformi

25.07.2010 u 18:58

Bionic
Reading

Novim, ovoga puta vrlo upečatljivim javnim pojavljivanjem, kubanski umirovljeni predsjednik Fidel Castro otvara teren za spekulacije o ponovnom vraćanju u javni i politički život

Castro se, u poznatoj zelenoj uniformi koju nije nosio četiri godine, otada je napustio javni život zbog bolesti debeloga crijeva, ove subote pojavio u mjestu Artemisa, nedaleko od Havane, da bi iskazao poštovanje prema tzv. mučenicima 26. srpnja koji su bili iz toga grada.

Naime, 26. srpnja 1953. se smatra početakom revolucije, kada je Castro predvodio napade na kasarne Moncada i Carlos Manuel de Céspedes, napade koji nisu bili uspješni i u kojima je izgubio dosta suboraca, ali koji su bili početak akcije koja je završila 1. siječnja 1959. bijegom diktatora Fulgencija Batiste.

Nakon posjeta mauzoleumu u kojem počivaju heroji te akcije, Castro je pročitao poruku o opasnosti nuklearnoga rata i agresivne politike SAD-a. Također se prisjetio petero Kubanaca osuđenika zbog špijunaže u SAD-u kojih kubanska komunistička partija smatra herojima.

Fidel se ovoga mjeseca na značajan način vratio u akciju. Najprije je 7. srpnja posjetio Nacionalni centar znanstvena istraživanja, zatim je sudjelovao u jednoj televizijskoj debati. Potom se sastao sa 115 kubanskih veleposlanika u Ministarstvu vanjskih poslova u Havani, a sada paradira u maslinastozelenoj uniformi.

Sve se čini da će se ovoga ponedjeljka pojaviti u gradu Santa Clara (gdje leže slavni Ernesto ''Che'' Guevara i drugi borci koji su pali u Boliviji), na proslavi Dana nacionalne pobune (57. godišnjica početka revolucije), kada bi glavni govor trebao održati poseban gost, predsjednik Venecuele general Hugo Chávez. Promatrači smatraju da Fidel ima i jasne političke planove i da se, budući da mu se zdravstveno stanje znatno popravilo, neće zadovoljiti samo protokolarnim zadaćama.