POZIV NA DIJALOG

EU traži oslobađanje 'proizvoljno' uhićenih prosvjednika na Kubi

29.07.2021 u 19:27

Bionic
Reading

Europska unija je u četvrtak zatražila od Kube da oslobodi "proizvoljno" uhićene sudionike nezapamćenih prosvjeda protiv vlade održanih početkom mjeseca.

"Veoma smo zabrinuti zbog gušenja prosvjeda i uhićenja sudionika i novinara nakon prosvjeda održanih 11. srpnja diljem zemlje", rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell u izjavi koju je poduprlo 27 zemalja članica.

"Pozivamo (kubansku vladu) da oslobodi sve proizvoljno uhićene prosvjednike, da posluša glas svojih građana i počne sveobuhvatan dijalog o njihovim pritužbama", dodao je.

Tisuće Kubanaca su 11. i 12. srpnja izašle na ulice uz povike "Sloboda", "Dolje diktatura" i "Gladni smo", na najvećim prosvjedima od revolucije kojom je Fidel Castro došao na vlast 1959.

Stotine ljudi su uhićene a mnogi su optuženi za nasilje, remećenje javnog reda, vandalizam i širenje epidemije koronavirusa zbog toga što nisu nosili masku.

Neovisni promatrači i aktivisti objavili su popise uhićenika na kojima je barem 600 imena. Šezdesetak Kubanaca se zasad kazneno goni zbog sudjelovanja na prosvjedima, rekao je u subotu visoki dužnosnik.