PRETRAGA SE NASTAVLJA

Felića uhvatio strah od vojne policije

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 15.04.2010 09:26
  • Objavljeno 15.04.2010 u 07:44
enes felić pretres

enes felić pretres

Izvor: Pixsell / Autor: Andreja Thomas/24sata

Saslušanje djelatnika MORH-a Enesa Felića u vojnoj policiji u Karlovcu u okviru istrage o internetskoj objavi podataka iz registra branitelja potrajalo je u srijedu do 23 sata

Po izlasku je rekao za Hinu da nije uhićen i da ide kući, ali da mu je rečeno da će ga tijekom dana policija kontaktirati radi zajedničkog pregleda elektroničkog i drugog materijala uzetog u pretresu njegovog doma i radnog mjesta u karlovačkoj Upravi za obranu. Rekao je i da bi se ujutro trebao javiti na novo radno mjesto u Zračnoj luci Pleso.

Od sedam do 17 sati trajala je pretraga Felićevog stana, podruma, automobila i radnog mjesta. On nije bio uhićen i s vremena na vrijeme se obraćao medijima. Oko 18 sati angažirao je odvjetnika Zvonka Žaju jer, kako je rekao, u ranim večernjim satima civilna policija se povukla, a nastupili su samo istražitelji vojne policije pa ga je uhvatio strah da mu se nešto 'ozbiljno smješta'.

Policija je u srijedu provela policijske izvide nad četiri osobe s prebivalištem na području Karlovačke županije i grada Karlovca, pretražila je njihove domove, poslovne prostore te vozila, rekao je načelnik uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić u HTV-ovoj emisiji 'Otvoreno'.

'Tih pretraga je bilo desetak i pritom je izuzeta određena količina informatičke opreme', izvijestio je Bijelić, napominjući da je riječ o desetak i više računala koja su privremeno oduzeta.

Rekao je da oni mogu ili zatražiti prisutnost svoga odvjetnika ili izaći iz policije. 'Vjerujem da sve četiri osobe nakon izvršene pretrage i razgovora žele raščistiti situaciju u odnosu na indicije koje ih dovode u vezu s objavom sadržaja registra branitelja', rekao je Bijelić.

Na pitanje zašto se istraga vodi u Karlovcu, rekao je da policija i vojna policija koordinirano provode izvide te da je i vojna policija u svom djelokrugu pratila trag kolanja te baze podataka i da su analizom kretanja tih podataka unutar MORH-a utvrdili trag i prema Uredu obrane Karlovac. Sve četiri osobe - dvije djelatne vojne osobe, a dvije civilne - 2006, u vrijeme kad se smatra da je baza nastala, bile su u mogućem doticaju s njom, rekao je Bijelić.

Na pitanje je li policija dobila informaciju od FBI-a tko je stavio na server u SAD-u te podatke, Bijelić je rekao da su s kolegama u SAD-u i Njemačkoj već 6. travnja ostvarili kontakte jer informatički trag objave ide preko tih dviju država, a potom je i Državno odvjetništvo zatražilo međunarodnu pravnu pomoć u odnosu na tužiteljstva tih dviju zemalja.

Na pitanje hoće li se ispričati Marku Rakaru, koji je u Zagrebu bio privođen i pretraživan, rekao je da mu se ispričava kao čovjek, ali da je on dio tima koji provodi zakon. Policija je došla u posjed obavijesti, kako to determinira Zakon o kaznenom postupku, da bi mogao imati saznanja o počinjenju kaznenoga djela. Rekao je i da Rakar nije bio niti jest osumnjičen.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi