ŠIRENJE ISTRAGE

FBI osniva poseban odjel za rusku umiješanost u američke izbore

04.04.2017 u 22:20

Bionic
Reading

FBI planira osnivanje posebnog odjela koji će se baviti koordinacijom istrage o navodnoj ruskoj umiješanosti u posljednje američke predsjedničke izbore

Kako piše The Financial Times, posebni odjel pomoći će ravnatelju FBI Jamesu Comeyju u započetoj opsežnoj istrazi, a predviđeno je i povećanje resursa ako istraga takvo što bude zahtijevala.

Ugledni list navodi kako će se istražni odjel nalaziti u središtu FBI-ja u Washingtonu te kako će s radom započeti već idućeg mjeseca. Prema planovima, djelatnost odjela kontrolirat će stručnjak protuobavještajne službe koji će jednom tjedno Comeyju podnositi izvješće o radu odjela, a izvješće o učinjenom svakodnevno će podnositi zamjeniku ravnatelja Saveznog istražnog ureda Andrewu McCabeu.

Odjel za istragu o ruskoj umiješanosti u američke predsjedničke izbore činit će 20 operativaca.

List ocjenjuje kako je moguće pokretanje kaznenih postupaka protiv umiješanih u izbore, no analitičari ističu kako su takve mogućnosti minimalizirane ruskom protivljenju pribavljanja dokaza.

Podsjetimo, šef FBI-ja James Comey prije dva je tjedna pred Odborom za obavještajne poslove američkog Kongresa potvrdio da istražuju moguću umiješanost Rusije tijekom američkih predsjedničkih izbora prošle godine.

'Istražujemo pokušaje ruskih vlasti da utječu na izbore u SAD-u 2016., što uključuje i veze s Trumpovim timom', rekao je tom prilikom Comey te dodao da nema informacija koje potvrđuju tvrdnje predsjednika Donalda Trumpa da je prisluškivan.

'Praksa nije da potvrđujemo postojanje određene istrage, ali dobio sam dozvolu da, u neobičnim okolnostima u kojima je to u javnom interesu, potvrdim da FBI provodi ovu istragu', zaključio je Comey.