borba protiv koronavirusa

Fauci nazvao 'bizarnim' pokušaje Bijele kuće da ga diskreditira

15.07.2020 u 22:14

Bionic
Reading

Vodeći stručnjak SAD-a za zarazne bolesti Anthony Fauci u srijedu je rekao da ne razumije pokušaje Bijele kuće da ga diskreditira u borbi protiv koronavirusa, nazvavši ih "bizarnim", te da vjeruje da je to bila "velika greška" koja ih je prikazala u lošem svjetlu

Bijela kuća je tijekom vikenda podijelila popis Faucijevih izjava s početka pandemije koje su se pokazale pogrešnima u odnosu na kasnije spoznaje o bolesti, po izvješćima medija.

Trump je ovoga tjedna rekao da cijeni Faucijeva mišljenja ali da se nije uvijek s njima slagao.

"Znate, to je pomalo bizarno. Ne razumijem to u potpunosti", rekao je Fauci u razgovoru za list Atlantic.

On je rekao da vjeruje da su ljudi upleteni u objavu tog popisa, koji je stvarao netočnu sliku jer nije uključivao izjave u cjelini ili druge kontekste, zapravo "izneađeni koliko je to velika greška bila".

"Mislim da ako razgovarate s razumnim ljudima u Bijeloj kući oni shvaćaju da je to bila velika greška s njihove strane jer se samo loše odražava na njih. A to mislim nije bila njihova namjera", rekao je Fauci.

"Ne mogu ni u snovima shvatiti zašto su to htjeli učiniti", rekao je.

Napetost u odnosu Bijele kuće spram Faucija pojačala se s padom Trumpove popularnosti u anketama zbog predsjednikovog upravljanja krizom izazvanom pojavom novog koronavirusa, odnosno bolesti covid-19.

Dok rast broja zaraženih u zemlji ugrožava ublažavanje ograničenja aktivnosti uvedenih kako bi se spriječilo širenje covida-19, republikanski predsjednik koji želi biti ponovni izabran, u studenom sve je kritičniji spram vladinih zdravstvenih dužnosnika i njihovih preporuka.

Bijela kuća je rekla da nije prestala surađivati s Faucijem, kojemu Amerikanci vjeruju i popularan je među ljudima. No savjetnik Bijele kuće za trgovinu Peter Navarro napisao je kritički komentar u kojem je napao Faucija da je činio greške.

Prije puta u Atlantu Trump je upitan je li Navarro to samoinicijativno učinio.

"Dao je izjavu u svoje ime. To ne bi to trebao raditi. Ne, ja imam vrlo dobar odnos s Anthonyjem", rekao je Trump.

"Ne mogu objasniti Petera Navarra, on je u svom svijetu. Ne želim se u to ni upuštati", rekao je Fauci Atlanticu.

Fauci je prošlog tjedna u razgovoru za list Financial Times rekao da Trumpa nije brifirao u posljednja dva mjeseca.

U srijedu je rekao da se njegove savjete Trumpu prenosi neizravno, preko potpredsjednika Mikea Pencea koji na čelu posebne skupine Bijele kuće za borbu protiv covida-19 .

Američki predsjednik Donald Trump je u ponedjeljak na Twitteru podijelio objave nekih konzervativaca da se medicinski stručnjaci bave politikom i otežavaju ekonomski oporavak, ali ih nije izravno sam komentirao.

"Svi lažu. CDC, mediji, demokrati, naši liječnici, ne svi ali većina, za koje nam je rečeno da vjerujemo", navodi se u jednoj od objava koje je Trump podijelio i u kojoj se referira na centre za kontrolu bolesti.

Drugi tvit koji je podijelio izgleda dolazi s profila pristalice teorije zavjera.

Predsjednik je na udaru kritika zbog svojih izjava, uključujući tvrdnju da će virus samo nestati, zagovaranje neprovjerenog medicinskog liječenja i umanjivanje važnosti nošenja maske.

U međuvremenu niz američkih saveznih država bilježi porast broja zaraženih, a raste i broj smrti u više od dvanaest država.

Alabama, Florida i Sjeverna Karolina objavile su u utorak da su zabilježile rekordan broj preminulih od koronavirusa, a Florida je proteklih dana imala rekordne dnevne brojeve novih slučajeva zaraze, više i od 15.000.