BITI ILI NE BITI

Farage: Izgledno je da Britanija napušta EU

23.06.2016 u 13:35

  • +5

Brexit

Izvor: Reuters / Autor: Hannibal Hanschke

Bionic
Reading

Traje povijesni referendum o ostanku ili izlasku Velike Britanije iz EU-a na koji su u četvrtak među prvima izašli premijer David Cameron, šef laburista Jeremy Corbyn i čelnik protueuoropski orijentiranog UKIP-a Nigel Farage. Od sedam sati ujutro do 22 navečer po mjesnom vremenu trajat će glasovanje na trećem nacionalnom referendumu u povijesti Velike Britanije

Izjašnjavanju 45 milijuna birača prethodila je žestoka četveromjesečna kampanja zagovornika i protivnika ostanka zemlje u europskom bloku.

Premijer Cameron, konzervativni čelnik koji snažno zagovara ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u Uniji, izašao je na biralište u središtu Londona nedaleko od svog ureda u Downing Streetu zajedno sa suprugom Samanthom

Laburist Corbyn vjeruje da će građani odbaciti Brexit. Na pitanje novinara je li uvjeren u to, čelnik oporbe je rekao: 'Jako, ovo je vrlo dobar dan.' 'Kladioničari obično imaju pravo', dodao je on prilikom dolaska na biralište u sjevernom Londonu misleći pritom na veće izglede za pobjedu koje kladionačari daju ostanku u EU nego izlasku.

Farage je rekao da će odaziv birača odlučiti o tome hoće li zemlja napustiti EU. 'Mislim da imamo velike izglede', kazao je on za britansku novinsku agenciju Press Association. 'Međutim, sve ovisi o odazivu...', rekao je Farage ispred svoje kuće u Kentu.


Oko 41 tisuće birališta diljem zemlje otvoreno je od 7 do 22 sata po mjesnom vremenu a pravo glasa na 'Referendumu o budućnosti Ujedinjenoj Kraljevstva u Europskoj uniji' ima oko 45 milijuna ljudi.

Brojanje glasova počinje odmah nakon zatvaranja birališta, a prvi rezultati mogući su oko ponoći. Naznake o tome hoće li Britanija ostati ili napustiti EU moguće su u petak oko 3.30 sati ujutro.

Rezultate će prikupljati 12 regionalnih izbornih povjerenstava i slati ih u središnjicu u Manchester. Objava službenih rezultata bit će u tamošnjoj gradskoj vijećnici, vjerojatno u petak ujutro.