FILOZOFSKI I PRAVNI

Fakulteti prijete štrajkom zbog Vladinih zakona

Pravni fakultet

Pravni fakultet

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Pravni i Filozofski fakultet u Zagrebu usprotivili su se Vladinom upućivanju zakona o sveučilištu, visokom obrazovanju te o znanstvenoj djelatnosti u saborsku proceduru. Ako se zakoni ne povuku, Pravni fakultet najesen neće započeti s nastavom, a Filozofski već 6. srpnja ulazi u štrajk

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u srijedu, 6. srpnja, u 8 sati počinje štrajk akademskih radnika - prenosi Večernji list objavu manjinskog sindikata visokog obrazovanja i znanosti Akademska solidarnost, čiji članovi od četvrtka neće održavati ispite, obrane diplomskih radova, konzultacije... Spriječiti ih može samo Vladino povlačenje spornih zakona iz procedure.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa nakon najave štrajka poručilo je da je i dalje otvoreno za dijalog. Napominju i da je riječ o štrajku protiv zakona kojima se napokon uvodi reforma sustava znanosti i visokog obrazovanja.

Vijeće Pravnog fakulteta u Zagrebu očitovalo se o Vladinom usvajanju prijedloga Zakona o sveučilištu, Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o znanstvenoj djelatnosti.  Upozorili su da je tijekom proteklih mjeseci, sveučilišna zajednica javno je iznijela nebrojene argumentirane stručne primjedbe na sadržaj tih prijedloga i način njihove pripreme. 'Sva četiri pravna fakulteta iznijela su pomno obrazložene stručne primjedbe o neustavnosti ključnih odredaba tih zakona.'

'Vlada je prijedloge uputila u saborsku proceduru, a da se na te primjedbe sveučilišne zajednice i pravne struke nije ni osvrnula. Takvo postupanje Vlade izraz je prijezira prema hrvatskoj akademskoj zajednici. Time je prestala svaka nada u dijalog između Vlade i sveučilišta o ovim prijedlozima. Slijedom toga, Vijeće obavještava studente Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te akademsku i opću javnost o sljedećem':

-Sadržaj prijedloga Zakona o sveučilištu, Zakona o visokom obrazovanju i Zakonom o znanstvenoj djelatnosti takav je da se oni ne mogu popravljati amandmanima u saborskoj proceduri. Način njihove pripreme i upućivanja u proceduru takav je da se na njemu ne može ništa graditi.

-Stoga, ako prijedlozi navedenih zakona ne budu povučeni iz zakonodavne procedure, odnosno ako budu usvojeni, na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu nastava u akademskoj godini 2011./2012. neće započeti.

-Ovisno o budućem razvoju događaja, još u ovoj akademskoj godini će se, nakon konzultacija s predstavnicima studenata, poduzeti odgovarajuće mjere u pogledu izvođenja nastave, ako bi one bile kratkoročno nužne da bi se spriječila trajna šteta koja će za sustav hrvatskog visokog obrazovanja i znanosti nastati usvajanjem navedenih zakona.

-Nastavnici i suradnici Fakulteta sudjelovat će u različitim legitimnim javnim iskazima nezadovoljstva zbog ponašanja Vlade prema hrvatskoj akademskoj zajednici i hrvatskoj pravnoj struci.

-Vijeće izražava razumijevanje i solidarnost sa svim kolegicama i kolegama koji, unatoč nezapamćenom političkom pritisku na sveučilište i napadu na pravo njegovih pripadnika da kritiziraju rad Vlade, nastoje na različite načine javno iskazati stavove sveučilišne zajednice o neustavnim prijedlozima zakona i metodama kojima se oni nastoje usvojiti.

-Vijeće odbacuje pokušaje Vlade da svoje vlastite ciljeve koje namjerava postići ovim zakonima opravda pridruživanjem Hrvatske Europskoj uniji. Hrvatski zakonodavni okvir za znanost i visoko obrazovanje potpuno je usklađen s pravom Europske unije. Pregovori za poglavlje 25. Znanost i istraživanje i poglavlje 26. Obrazovanje i kultura, otvoreni su i odmah zatvoreni prije pet godina. U tim kao i u mnogim drugim poglavljima pristupnih pregovora savjesno su i predano sudjelovali profesori našega fakulteta te mnogi drugi sveučilišni profesori. Zakonskim prijedlozima koje je Vlada uputila u saborsku proceduru, Hrvatska se ne približava europskim standardima. Upravo suprotno, mnoga rješenja sadržana u tim prijedlozima kao i način njihove pripreme viđena su u mnogim državama jugoistočne Europe u kojima su slične promjene zakonskog okvira dovele do uništenja javnog obrazovanja na korist privatnih učilišta koja pružaju neadekvatno obrazovanje.

-Vijeće očekuje da će Senat Sveučilišta u Zagrebu u vezi sa svim navedenim žurno donijeti odgovarajuće odluke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!