PRVA EUROPSKA TUŽBA

Facebook pod istragom zbog smrti tinejdžerice?

24.07.2013 u 11:36

Bionic
Reading

Društvena mreža Facebook pred policijskom je istragom zbog smrti 14-godišnje Talijanke koja je u siječnju izvršila samoubojstvo skokom kroz prozor svoje spavaće sobe nakon što su na Facebooku objavljeni uvredljivi postovi i videosnimka

Policija je ispitala osmoricu tinejdžera u dobi od 15 do 17 godina koji su objavili snimku s tuluma na kojoj se vidi Carolina Picchio kako pijana leži na podu kupaonice. Snimka se 'vrtjela' na Facebooku nekoliko dana.

Talijanski savez roditelja podnio je kaznenu prijavu protiv Facebooka zbog uloge te društvene mreže u smrti djevojčice.

'Ovo je prvi put da je udruga roditelja podnijela takvu tužbu protiv Facebooka u Europi', rekao je direktor saveza Antonio Affinita.

Prema njegovim riječima, talijanski zakoni zabranjuju maloljetnicima da potpisuju ugovore, ali je Facebook ušao u ugovorni odnos s maloljetnim osobama u vezi s njihovom privatnošću, i to bez znanja roditelja.

Videosnimka je objavljena neposredno nakon što je Carolina Picchio ostavila dečka, a on je nekoliko dana kasnije iskoristio društvenu mrežu za plasiranje uvreda na njezin račun.

U Carolininoj spavaćoj sobi u gradu Novara na sjeveru Italije pronađena je poruka tom mladiću: 'Zar nije dovoljno sve ono što si mi učinio? Zbog tebe sam već previše platila.'

Neposredno prije nego što je izvršila samoubojstvo, Carolina Picchio ostavila je poruku na Facebooku: 'Oprostite ako nisam jaka. Ne mogu više.'

Francesco Saluzzo, državni tužitelj iz Novare, istražuje kako je snimka danima ostala na Facebooku iako su Carolinini prijatelji zatražili da se ona ukloni.

Prošle godine 15-godišnji učenik iz Rima izvršio je samoubojstvo nakon što je na Facebooku objavljen navod da je homoseksualac.