NEOČEKIVAN OBRAT

Evoluciju ljudskog mozga pokrenule su žene!?

15.04.2015 u 10:15

Bionic
Reading

Žene su vjerojatno prve, prije muškaraca, počele koristiti oružje za lov, čime su pokrenule evoluciju ljudskog mozga, smatra tim američkih znanstvenika

Istraživanja koja je 2007. u Fongoliju u Senegalu provela Jill Pruetz s Iowa State Universityja u Amesu pokazala su da čimpanze zašiljenim kopljima probadaju gnijezda u kojima se na drveću nalaze maleni noćni majmuni galagoi.

Do 2014. Pruetz i njezini suradnici zabilježili su 308 takvih napada, a zanimljivo je da su 61 posto njih izvele ženke iako je njihov udio u lovačkim skupinama u prosjeku tek 39 posto.

Čimpanze iz Fongolija danas su jedini poznati majmuni na svijetu koji koriste oružje za napade na plijen. Također je poznato da neke druge čimpanze, ponovno većinski ženke, koriste oruđe za hvatanje termita.

Pruetz kaže kako je moguće da se ova vještina zadržala kod senegalskih čimpanzi zato što su kooperativnije od ostalih pa je manja vjerojatnost da će veliki mužjaci oteti plijen ženkama.

'Ako vam netko uvijek krade plijen, nećete biti motivirani za lov', objasnila je primatologinja.

Znanstvenici vjeruju da su čimpanze u Fongoliju razvile ovu vještinu izrade oružja i lova jer u savanama tog područja ima relativno malo hrane.

Pruetz smatra da postoji mogućnost da su žene na sličan način prve pokrenule izradu i upotrebu oružja u ljudskoj vrsti.

'Možda bi ovo trebalo potaknuti ljude da ponovno promisle o predodžbi o muškarcima kao lovcima', kaže Pruetz.

Neki su stručnjaci ove zaključke dočekali sa skepsom jer su i među čovjekolikim majmunima i među ljudima lovci većinski bili muškarci. No činjenica je da to ne isključuje mogućnost da su ideju za lov oružjem dobili od žena.