FORMIRANI SAVJETI

Evo tko sjedi u SDP-ovoj vladi u sjeni

29.05.2017 u 12:15

Bionic
Reading

Nakon što je početkom godine najavljeno tko će kreirati stranačke politike u SDP-u ovih dana formiran je i Središnji savjet, a pri kraju je i formiranje stranačkih savjeta na čelu kojih su SDP-ovci i nestranački stručnjaci

Na čelu Središnjeg savjeta je Rajko Ostojić, potpredsjednik stranke i desna ruka Davora Bernardića. Ovih dana, doznajemo u SDP-u, formiraju se i stručni savjeti čiji su šefovi, sukladno stranačkom statutu, po funkciji i članovi Središnjeg savjeta.

I dok je predsjednik Središnjeg savjeta, sukladno statutu, član stranke, šefovi stručnih savjeta ne moraju nužno biti članovi SDP-a.

Tako Savjet za predškolsko i školsko obrazovanje vodi povjesničar Neven Budak, bivši savjetnik premijera Zorana Milanovića i bivši šef Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Na čelu Savjeta za visoko obrazovanje, znanost i inovacije je profesor na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i prodekan za znanost i doktorske studije na tom fakultetu, Hrvoje Buljan.

Savjet za gospodarstvo vodi profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Josip Tica, koji se već angažirao oko SDP-ovih politika. Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb, na čelu je Savjeta za digitalizaciju, nove informacijsko-komunikacijske tehnologije i IoT, dok je za malo i srednje poduzetništvo zadužen Darko Liović, bivši šef Uprave HAMAG-a.

Savjet za turizam vodi Dalibor Macan, načelnik istarske Općine Svetvinčent, koji ima dobre rezultate u privlačenju sredstava iz fondova EU-a.

Na čelu Savjeta za javnu upravu, lokalnu samoupravu i decentralizaciju jedan je od najvećih hrvatskih stručnjaka za javnu upravu i profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Ivan Koprić. Za rad, zapošljavanje i socijalni dijalog zadužena je Tatjana Dalić, bivša pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava, koja trenutno obnaša funkciju posebne savjetnice gradonačelnika Zagreba za društvene djelatnosti. Davorko Vidović, bivši ministar rada i socijalne skrbi te aktualni savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje HGK, na čelu je Savjeta za socijalnu politiku.

Na čelu Savjeta za zdravstvo je ugledni onkolog Danko Velimir Vrdoljak, šef zagrebačke Klinike za tumore, u sklopu KBC-a Sestre milosrdnice.

  • +9
SDP-ova vlada u sjeni Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Za kulturu i medije zadužena je bivša ravnateljica Drame zagrebačkog HNK, kazališna redateljica i profesorica na Akademiji dramskih umjetnosti Snježana Banović. Savjet za sport vodi pak olimpijac i bivši hrvatski reprezentativac u vaterpolu Ratko Štritof.

U razradi stranačkih politika našlo se i mjesta za prekaljene SDP-ovce - europarlamentarca Tonina Piculu, koji je na čelu Savjeta za međunarodne odnose, te bivšu ministricu obrane Željku Antunović, koja vodi Savjet za sigurnosnu politiku.

Iako su ti stručnjaci pozvani da sudjeluju u kreiranju politika, to ne znači da su i kandidati za potencijalne ministre.

Uz to, u Središnjem savjetu sjede ljudi bez portfelja, koji također pomažu u kreiranju novih SDP-ovih politika - profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Berto Šalaj, akademik Ivo Šlaus, politolog Branko Caratan, bivša sindikalna čelnica Spomenka Avberšek, bivša SDP-ova saborska zastupnica i zamjenica ministra obrazovanja Marija Lugarić, bivši ministar obrane Ante Kotromanović, bivši zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović i bivša zastupnica Vesna Škulić, koja je bila i jedna od kandidatkinja za predsjednicu stranke na unutarstranačkim izborima.