POTRESNA SNIMKA

Evo što se zapravo dogodilo s dječakom čije su suze na poljskoj granici ganule cijeli svijet

10.03.2022 u 14:21

Bionic
Reading

Veleposlanstvo Poljske u Zagrebu objasnilo je u četvrtak što se dogodilo s uplakanim dječakom koji je jecajući, tek s plastičnom vrećicom u rukama, nedavno potpuno sam prešao ukrajinsko-poljsku granicu. Potresna snimka obišla je svijet bez ikakvih dodatnih informacija, pa su se mnogi gledatelji posljednjih dana pitali što se dogodilo s tim dječakom. Za početak, njegovo ime je Valerij

Poljsko veleposlanstvo u Zagrebu zahvalilo je medijima na interesu za temu izbjeglica na poljsko-ukrajinskoj granici te obavijestilo javnost da 'priča o dječačiću ima gotovo – ipak i dalje traje ruska agresija – sretan završetak'.

Iz objave poljske granične službe 9. ožujka proizlazi da četverogodišnji dječak Valerij uopće nije bio sam, već je putovao sa svojom obitelji.

'Na graničnom prijelazu dječaka i njegovu obitelj zbrinule su poljske službe koje su dječaku darovale slatkiše. Valerij i njegova obitelj trenutno su u Poljskoj, gdje su na sigurnom', poručili su iz Veleposlanstva Poljske.

Izvijestili su da od početka ruske agresije bez presedana Poljska aktivno sudjeluje u pružanju pomoći svim izbjeglicama iz ratom zahvaćene Ukrajine i osiguravanju snažnog, zastrašujućeg odgovora Putinovu režimu.

  • +5
Ukrajinske izbjeglice Izvor: Profimedia / Autor: Lorena Sopêna / ContactoPhoto / Profimedia

U razdoblju od 24. veljače do 10. ožujka poljsku granicu prešlo je gotovo 1,5 milijuna izbjeglica iz Ukrajine, a velika većina njih su građani Ukrajine, uglavnom žene, starci i djeca.

'Poljska je prihvatila i tisuće državljana drugih zemalja koji bježe od rata. Mnogo njih se već sigurno vratilo u svoje zemlje porijekla. Želimo naglasiti da je više od 1,2 milijuna ukrajinskih izbjeglica koji su odlučili ostati u Poljskoj našlo utočište u domovima običnih Poljaka koji u ovoj teškoj situaciji pokazuju veliku solidarnost', navode iz poljskog Veleposlanstva u Zagrebu.

Kažu i da poljska vlada istovremeno poduzima snažne diplomatske napore čiji je cilj smanjiti obujam trenutne izbjegličke krize i izvršiti pritisak na Rusiju da što prije okonča vojne aktivnosti. U srijedu, 9. ožujka, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica posjetila je Varšavu, a među glavnim temama razgovora s poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim bile su potpora Ukrajini, humanitarna pomoć i jačanje sankcija Rusiji.

  • +2
Ukrajinske izbjeglice u Poljskoj Izvor: EPA / Autor: WOJTEK JARGILO

Danas će Poljsku posjetiti potpredsjednica SAD-a Kamala Harris i kanadski premijer Justin Trudeau. Istovremeno, u Versaillesu se u četvrtak i petak održava važan summit Europskog vijeća, također u velikoj mjeri posvećen temi ruske agresije na Ukrajinu.