nije još gotovo

Evo što nas još čeka do ulaska u Schengen

10.11.2022 u 22:47

Bionic
Reading

Europski parlament golemom je većinom glasova podržao ulazak Hrvatske u šengenski prostor. Od 612 zastupnika koji su glasali, 534 bila su za, 53 protiv, a 25 suzdržanih. Za ulazak Hrvatske u Šengen, jedinstveni europski prostor u kojem se slobodno kreće više od 400 milijuna ljudi i od čega se očekuju znatni pozitivni učinci za hrvatsko gospodarstvo, potrebna je još odluka Vijeća Europske unije, najavljena početkom prosinca...

Sada još samo korak dijeli Hrvatsku od ulaska u Schengen. No,krajnja odluka Europskog vijeća početkom prosinca nije samo formalnost, odluka mora biti donesena jednoglasno.

'Znamo da odluku o ulasku u Schengen donose države članice, a ne parlament i to samo one države članice, u ovom slučaju 22 od 27, koje su i članice EU-a i članice Schengena. Ono što smo danas dobili u parlamentu je pozitivno mišljenje, a ne odluka parlamenta o hrvatskoj spremnosti na Schengen', izvijestila je u središnjem Dnevniku HTV-a novinarka Jasna Paro.

Prije bi se moglo reći da je ovo u Parlamentu formalnost, to su formalni koraci koji su nužni jer su dio procedure bez koje se ne može, ali mišljenje Parlamenta kad je u pitanju proširenje Schengena kao uostalom i proširenje EU-a je samo savjetodavno, a ne i obvezujuće, rekla je. 

Naravno da je dobro imati pozitivno mišljenje Parlamenta i snažnu podršku kakvu je dobila Hrvatska - sve najsnažnije i najbrojnije političke grupacije unisono su podržale Hrvatsku za ulazak u Schengen.

 'Tako široka podrška je svojevrsni politički pritisak na Vijeće jer od sada sve nadalje će se i događati u Vijeću. Tamo će vrlo brzo početi cijeli jedan niz sastanaka i rasprava na kojima će se pripremati odluka o ulasku Hrvatske u Schengen, naravno iza zatvorenih vrata. Prvo na razini radne skupine i to vjerojatno već idući tjedan, zatim na razini veleposlanika, stalnih predstavnika pri EU-u i tek na kraju kad ta odluka bude spremna ili gotovo spremna ona će doći na stol Vijeća ministara unutarnjih poslova, objasnila je Paro. 

'Znamo već da sve države članice podržavaju ulazak Hrvatske u Schengen, ali dok ta odluka ne bude usvojena i pripremljena na svim ovim tijelima, Hrvatska ne može ući u Schengen'.