PREBROJAVANJE

Evo što morate napraviti ako ugledate rodu

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 23.04.2014 11:26
  • Objavljeno 23.04.2014 u 11:26
Roda Rode

Roda Rode

Izvor: Pixsell / Autor: Grgur Zucko/PIXSELL

Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode (HDZPP) sedmu godinu za redom poziva ljubitelje prirode na prebrojavanja roda koje će se održavati do 20. lipnja, a ova godina je posebno važna jer se prebrojavanje provodi u cijeloj Europi

Prebrojavanje u Hrvatskoj koordiniraju udruge BIOM (BirdLife u Hrvatskoj) i HDZPP u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode, javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim područjima i drugim nevladinim udrugama, te uz podršku njemačke organizacije za zaštitu ptica i prirode NABU.

HDZPP ističe da pri prebrojavanju treba postići usklađenost prikupljenih podataka u cijeloj Europi, zato će se koristiti obrazac Državnog zavoda za zaštitu prirode, koji predviđa obilazak roda u dva navrata jer u velikom broju naselja treba nedvosmisleno ustanoviti posjeduju li tamo bijele rode gnijezdo.


Samo tako prikupljeni podaci imaju odgovarajuću vrijednost i na osnovu njih moguće je odrediti trendove ugroženosti i njihove uzroke za svaku pojedinu regiju, a prikupljanje takvih podataka olakšava zaštitu i hrvatskih bijelih roda.

Bijele rode se nakon seobe od oko 15.000 kilometara vraćaju u vlastita gnijezda gdje predstavljaju jedan od najvažnijih indikatora stanja u kojem se nalazi okoliš, ističe HDZPP.

Koordinator projekta Darko Podravec naglašava da u prebrojavanju roda može sudjelovati svatko, dovoljno je pogledati kroz prozor kuće, automobila, autobusa ili vlaka, na putu na posao, školu, prijateljima ili rodbini. Pri tome treba promatrati krovove kuća i gospodarskih objekata, dimnjake, električne stupove, stabla itd.

Nakon oba obilaska treba ispunjeni obrazac poslati putem maila koordinatoru projekta ili poštom na Državni zavod za zaštitu prirode, Trg Mažuranića 5, 10000 Zagreb, uz naznaku "CENZUS BIJELE RODE". Prebrojavači roda više informacija mogu dobiti na mobitel 091/7295-891.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!