škola za život

Evo o čemu se raspravljalo s Plenkovićem o kurikularnoj reformi

05.04.2019 u 16:57

Bionic
Reading

Posebno stručno povjerenstvo (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategija i djelovanja na području obrazovanja i znanosti zaključilo je u petak da se u procese daljnje implementacije kurikuluma uključe članovi radnih skupina koji su radili na njihovoj doradi te da Ekspertna radna skupina (ERS) nastavi raditi na izradi i doradi kurikularnih dokumenata

Aktivnosti u školstvu, znanosti i visokom obrazovanju točke su dnevnog reda sjednice PSP održane u petak u Banskim dvorima. Riječ je o osmoj sjednici PSP-a, a održana je pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića, priopćila je Služba za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske.

Premijer zahvalio Divjak i Fuchsu za dodatan napor tijekom dorade kurikuluma

Kako je navedeno, u sklopu točke vezane uz školstvo ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izvijestila je članove PSP-a o tijeku provedbe eksperimentalnoga programa "Škola za život" u tekućoj školskoj godini 2018./2019. te o aktivnostima vezanima uz nastavak eksperimentalnoga programa i frontalnu primjenu kurikularne reforme u idućoj školskoj godini 2019./2020.

Posebni savjetnik predsjednika Vlade za koordinaciju rada Ekspertne radne skupine (ERS) Radovan Fuchs izvijestio je članove PSP-a o aktivnostima ERS-a u proteklome razdoblju, posebice onima vezanima uz doradu i donošenje predmetnih kurikuluma i kurikuluma međupredmetnih tema te najavio aktivnosti ERS-a u idućem razdoblju.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalio je ministrici Divjak i posebnom savjetniku Fuchsu te svima koji su tijekom dorade kurikuluma uložili dodatan napor te uvažili i pomirili različite pristupe i mišljenja kako bi taj važan proces imao dugoročnu stabilnost.

Nakon provedene rasprave, PSP je zaključio da se u procese daljnje implementacije kurikuluma uključe članovi radnih skupina koji su radili na doradi kurikuluma te da ERS nastavi raditi na izradi i doradi kurikularnih dokumenata.

U sklopu točke vezane uz aktivnosti u području znanosti i visokoga obrazovanja ministrica Blaženka Divjak izvijestila je članove PSP-a o procesima vezanima uz programske ugovore i kolektivni ugovor za zaposlenike u sustavu znanosti i visokoga obrazovanja, te uz Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i Zakon o osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju i znanosti, a njihovo je donošenje predviđeno Planom zakonodavnih aktivnosti za 2019.

Kako je najavljeno, zaključci vezani uz navedene aktivnosti bit će doneseni na idućoj sjednici PSP-a nakon prethodno provedene rasprave.