više cijene

Evo koliko će biti skuplja voda u Zagrebu

22.02.2023 u 18:07

Bionic
Reading

Valu poskupljenja očigledno nema kraja. Zagrepčani već godinama plaćaju najveći prirez, a uz to život je u metropoli postao iznimno skup. Najam stanova leti u nebo, cijena struje, komunalija, pričuve, prijevoza - listi poskupljenja nema kraja. Na sve to - od 1. ožujka poskupljuje i voda.

Povećanje cijene vode Zagrepčani dočekuju u moru poskupljenja. Poskupljenje od 15 posto znači da će kubik vode bez PDV-a umjesto dosadašnja 2,03 eura porasti na 2,34 eura.

Za prosječnu obitelj to je poskupljenje od oko pet eura. Cijevi su trule i gubici u mreži su 50 posto, poručuju iz Holdinga. Mala je to utjeha stanarima sjeveroistočnog naselja Dankovec koji su platili sve dozvole, ali vodu do danas nemaju.

'Ovdje je voda od 2013. godine, mi imamo i šaht postavljen te iste godine, 2023. je, a ja vode još uvijek u kući nemam,' kaže Melita Budak za HRT.

U vodovodnu mrežu nije se ulagalo više od sedam desetljeća, poručuje Tomašević. Zato će se povući oko 240 milijuna eura europskoga novca.

'Potrebno je osigurati 30 posto iz prihoda, a 70 posto ćemo povući iz EU fondova. Onoliko koliko nam je potrebno da bi sufinancirali iz EU fondova toliko će biti poskupljenje - to je 15 posto', istaknuo je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.