HAJDAŠ DONČIĆ OBJASNIO

Evo koje državne tvrtke mogu isplatiti božićnice

19.12.2013 u 14:33

Bionic
Reading

Ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, govoreći o mogućnosti isplata božićnica u tvrtkama u tom sektoru, poručio je da to mogu učiniti samo tvrtke koje dobro posluju, sto posto su na tržištu, nemaju državne garancije i ne primaju subvencije.

U mom sektoru postoje samo tri takve tvrtke, jedna od njih je i Hrvatska pošta, ali zbog poslovnih rezultata to vjerojatno neće učiniti ove godine, odgovorio je Hajdaš Dončić na pitanje o mogućnosti isplate božićnica u njegovu sektoru, nakon što je ministar financija Slavko Linić jučer ljutito reagirao na isplatu božićnica u Hrvatskim šumama.

Govoreći hipotetski, Hajdaš Dončić je istaknuo da nema razloga da Hrvatska pošta ne isplati božićnice jer je riječ o tvrtki koja se nalazi na tržištu, a samo je nominalno pod jurisdikcijom Ministarstva pomorstva.

S druge strane, neprihvatljivo je da božićnice isplaćuju tvrtke koje primaju subvenciju ili imaju državnu garanciju, rekao je ministar dodavši kako i u nekim takvim tvrtkama postoji problem naslijeđenih kolektivnih ugovora.

Zbog troškova sudskog procesa i kazni, veća je šteta za tvrtku ako ne isplati božićnice predviđene kolektivnim ugovorom, ustvrdio je Hajdaš Dončić i napomenuo kako je riječ o četverogodišnjim ugovorima od kojih većina prestaje u lipnju iduće godine.

Ako ne postoji razumijevanje sindikata ugovor se mora poštivati i ne može ga se raskinuti ako obje strane nisu suglasne, rekao je Hajdaš Dončić odgovarajući na novinarska pitanja nakon primopredaje automatskih vanjskih defilibratora.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić također je ocijenio neprihvatljivim da neke državne tvrtke isplaćuju božićnice ove godine, nakon što ih se odrekao cijeli javni i državni sektor. "Presedani nisu dobri, diskriminacija nije dobra i meni osobno je to neprihvatljivo", rekao je Ostojić.

Novinare je zanimalo i kako napreduje postupak privatizacije HŽ Carga, međutim Hajdaš Dončić na to pitanje nije htio odgovoriti, poručivši da će se o tome razgovarati idućeg tjedna.