dugoročna prognoza

Kakvo nas vrijeme očekuje do kraja studenoga

03.11.2020 u 12:47

Bionic
Reading

Početak studenog obilježilo je vrijeme “bez studeni”, štoviše, iznadprosječno je toplo. Iako će sutra i tijekom četvrtka zahladnjeti, i dalje nastavljamo bez izraženije hladnoće u studenom

U idućem tjednu temperature će i dalje biti u okvirima višegodišnjeg prosjeka, piše Tea Blažević, prognostičarka N1 televizije, čak i malo iznad u Dalmaciji. U dijelovima unutrašnjosti bit će, pak, tek malo hladnije od prosjeka. Nakon prve polovine studenog izgledne su nešto hladnije prilike diljem unutrašnjosti, i do jedan stupanj hladnije, u odnosu na višegodišnji prosjek. Zahladnjet će i na Jadranu, osobito sjevernom, i u unutrašnjost Dalmacije, dok bi se duž obale temperature i dalje mogle održati dosta sličnima višegodišnjem prosjeku.

U posljednjem tjednu studenog, dugoročna prognoza ponovno ukazuje na toplije prilike, osobito u Dalmaciji. U većem dijelu zemlje temperature bi trebale biti u okvirima višegodišnjeg prosjeka. Studeni bi tako mogao završiti kao topliji od prosjeka. Što se oborine tiče, na kopnu bi uglavnom trebala biti u granicama normale, uspoređujemo li s višegodišnjim prosjekom. Duž obale su izglednija odstupanja, pa bi oborine do sredine mjeseca moglo biti i manje od prosjeka.

Podsjetimo da će sutrašnja promjena uglavnom zaobići obalu pa možete računati na nesmetanu jesensku gnojidbu vinograda. Nakon 15. studenog moglo bi biti više oborine od prosjeka, na malom dijelu obale, izglednije u Gorskom kotaru i Lici, u tjednu od 16. do 22. studenog.

Padaline će u studenom biti na razini višegodišnjeg prosjeka Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U posljednjem tjednu studenog količina oborine trebala bi diljem zemlje biti u okvirima višegodišnjeg prosjeka. Trenutačno aktualne sezonske prognoze ukazuju na temperature više od prosjeka i na početku zime. Naravno, to ne znači da neće biti povremenih jačih prodora hladnoće, s njima i snijega. Kako je riječ o dugoročnoj prognozi, prognostičarka N1 televizije naglasila je da je treba uzeti s dozom opreza.