HAC ZASUT PRIGOVORIMA 1.626 VOZAČA

Evo kako vas ENC može preskupo koštati

06.08.2013 u 11:41

Bionic
Reading

Hrvatske autoceste suočene su s više od tisuću pritužbi korisnika ENC uređaja kojima pri ulasku na autocestu sustav nije registrirao uređaj te su nakon izlaska s autoceste morali platiti višestruko veći iznos cestarine od predviđenoga, otkriva Jutarnji list

Jutarnji list navodi da se korisnici – njih čak 1.626 - žalili da kad stignu pred rampu na ENC stazi, a u slučaju kad se iza njih nalazi drugi automobil ENC sustav registrira ENC sustav u drugom automobilu, a ne u onom najbližem rampi. U tom slučaju rampa se podiže i propušta prvo vozilo. I to je početak komplikacija za oba vozača.

Naime, vozač drugog automobila više ne može ući na autocestu već mora uzeti magnetnu karticu, a nakon izlaza s autoceste ENC sustav ne prepoznaje prvi automobil, a na displeju se pojavljuje razlog: Nepoznat ulaz. U tom slučaju nedužan mora platiti kaznu za navodno švercanje na autocesti – a to je dvostruki iznos najdulje dionice autoceste. U ovom slučaju to je dionica Zagreb-Vrgorac: 440 kuna.

Drugog pak vozača koji je na ulazu uzeo magnetnu karticu ENC sustav normalno propušta i naplaćuje mu njegovu relaciju vožnje. Uzalud izdana magnetska kartica, međutim, predstavlja dodatni trošak HAC-u, jer mu se naknadno zaračunava PDV. Primjerice, HAC je lani na 10.288 neiskorištenih kartica platio oko 120.000 kuna PDV-a.

HAC, iako priznaje da ima problema s registracijom ENC-a od trenutka kada su ti uređaji uvedeni, svu krivnju svaljuje na vozače. Jer, ističu, ne čitaju Opće uvjete korištenja. U suprotnom bi držali minimalni razmak od 10 metara u odnosu na vozilo ispred sebe. Isto tako u Opći uvjeti korištenja ENC-a stoji da u slučaju prekida rada elektroničkog sustava plaćanja cestarine HAC ne odgovara za eventualnu financijsku štetu.