izborni dan

Evo kako će raditi trgovački centri u srijedu

15.04.2024 u 20:31

Bionic
Reading

Izborna srijeda za dio građana bit će slobodan dan, no ima i onih koji će raditi skraćeno ili kao da je običan radni dan

Trgovački centri na dan izbora radit će kao svaku drugu srijedu. No što se tiče malih trgovina, objašnjavaju iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), njihov će rad ovisiti od trgovca do trgovca.

'Neki će raditi normalno, kao svaki dan, a bit će trgovaca koji će imati režim nedjelje, znači radit će skraćeno, a po nekim saznanjima, bit će trgovaca koji uopće neće raditi', kazao je za HRT predstavnik malih trgovaca u HUP-u Mirko Budimir.

Dodao je kako se može pretpostaviti da će biti najviše onih koji će se držati 'režima nedjelje'.

Na izborni, neradni dan, radit će i neke tvrtke. Iz Plive objašnjavaju da bi obustavljanje proizvodnje uzrokovalo prevelike troškove, a postojala bi i mogućnost da neki pacijenti ne dobiju na vrijeme svoje lijekove. Na posao će, kažu, doći 15 posto zaposlenika koji su izravno vezani za proces proizvodnje, a koji inače rade u smjenama i na dane koji su neradni.

Iz Hrvatskih nezavisnih sindikata upozoravaju poslodavce da svaki radnik ima pravo na naknadu plaće kao da je radio, a da oni koji će doista raditi taj dan moraju dobiti uvećanu plaću.

'Znamo da imamo velik dio poštenih poslodavaca koji će dostojno platiti i dati uvećanje plaće taj dan radnicima koji budu radili, no iz iskustva znamo da isto tako u Hrvatskoj ima onih poslodavaca koji će svaku situaciju iskoristiti onako kako je najpovoljnije za njih, pa će možda dati i jedan euro ili ne znam koliko više te već i to protumačiti kao da je u skladu sa zakonom, a što je najgore, ni to neće biti protivno propisima', naglasio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, navode na HRT-u.