LOŠI ŽIVOTNI UVJETI

'Evakuirana' tri romska naselja u pariškom predgrađu

20.09.2012 u 18:44

Bionic
Reading

Naselja sa 100 do 150 Rom a u tri pariška predgrađa evakuirana su u četvrtak, objavila je prefektura

Raspuštanje četiriju skupina na tri mjesta - u Champs-sur-Marne, Chelles i Bussy-Saint-Georges, 'izvršenje je odredbe' pravosuđa, rečeno je iz prefekture. 'Ta naselja imaju iznimno ograničene zdravstvene i higijenske uvjete, kako za Rome tako i za okolno stanovništvo', dodaje se.

Po riječima Romaina Gerlanda, supredsjednika udruge Turbulences Marne-la-Vallee, koji je stigao kao podrška Romima, njih dvadesetak, u naselju u Champs-sur-Marne, brojni stanovnici imaju ozbiljne zdravstvene probleme. 'Većina osoba je jako bolesna', rekao je Gerland. Samo je dvjema osobama osiguran novi smještaj, istaknuto je iz prefekture.

Dvadesetak Roma iz Champs-sur-Marne, svi iz iste obitelji, odbilo je premještaj. 'Nudili smo im smještaj međusobno vrlo udaljen, u Torcyju i Coulommiersu, a to znači da više ne bi dobivali lijekove', objasnio je Gerland.

Francusku politiku nasilnog raspuštanja romskih naselja, koju je započeo Nicolas Sarkozy a nastavila nova socijalistička vlada, kritiziraju francuske nevladine organizacije i UN. Procjenjuje se da u Francuskoj živi približno 15.000 Roma.