usvojena rezolucija

Eurozastupnici zatražili pomilovanje bivšeg gruzijskog čelnika Sakašvilija

15.02.2023 u 20:56

Bionic
Reading

Europski parlament je u srijedu zatražio od vlasti u Gruziji da pomiluju i iz zatvora puste bivšeg čelnika te zemlje Mihaila Sakašvilija i poručio da je odnos prema bivšem predsjedniku ujedno i ispit predanosti gruzijske vlade europskim vrijednostima.

U rezoluciji usvojenoj u srijedu, eurozastupnici su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog pogoršanja zdravlja bivšeg gruzijskog predsjednika Mihaila Sakašvilija, koji je u pritvoru u svojoj domovini od listopada 2021., izvijestio je Europski parlament.

Eurozastupnici pozivaju gruzijske vlasti da oslobode Sakašvilija i omoguće mu odgovarajuće liječenje u inozemstvu, s obzirom na izvješća o njegovom dramatičnom gubitku težine i sugestije da je možda otrovan teškim metalima dok je bio u pritvoru. Pozivaju sadašnju predsjednicu Salome Zurabišvili da iskoristi svoje ustavno pravo da ga pomiluje, čime bi se smanjila i politička polarizacija u zemlji.

Napredak zemlje u europskim reformama mora se vratiti u središte politike, naglašavaju zastupnici Europskog parlamenta. Također smatraju da je način na koji se u zemlji postupa prema zatvorenicima, poput bivšeg predsjednika, test predanosti gruzijske vlade europskim vrijednostima i njezinim deklariranim europskim težnjama, uključujući status kandidata za članstvo u EU, koji dosad nije dodijeljen u Gruziju.

Rezolucija EP-a naglašava ulogu koju je oligarh Bidzina Ivanišvili odigrao u odluci pritvoru za Sakašvilija "kao dio osobne osvete". Stoga Parlament ponavlja svoj poziv Vijeću i demokratskim partnerima da razmotre nametanje sankcija Ivanišviliju zbog njegove uloge u "pogoršanju političkog procesa u Gruziji".

Tekst je usvojen sa 577 glasova za, 33 protiv i 26 suzdržanih, navodi Europski parlament.

Mihaila Sakašvilija uhitila je gruzijska policija kada se vratio u zemlju 2021. Prvotno ga je nacionalni sud osudio u odsutnosti na šest godina zatvora 2018. zbog, među ostalim, zlouporabe ovlasti dok je bio predsjednik. Njegovi pristaše tvrde da su optužbe politički motivirane i da ih gura stranka Gruzijski san koja trenutno vodi vladu u Gruziji.