BRITANSKI MARGINALCI

Eurozastupnici protiv Hrvatske: Izgubljeni u paradoksu!

02.12.2011 u 13:51

Bionic
Reading

Veliku pažnju u hrvatskoj javnosti izazvao je govor Nigela Faragea, vođe opskurne britanske euroskeptične Nezavisne stranke Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) koja se, poput njihovih kolega iz ultradesničarske Britanske nacionalne stranke, nalazi u paradoksalnoj situaciji. Naime, bore se protiv europskih integracija koje mrze iz zastupničke fotelje, dok u matičnoj zemlji ne mogu doći ni blizu toga statusa zbog različitih vrsta izbornih sustava

Njihov osnovni cilj je borba za povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije. Ovi izraziti euroskeptici koriste svaku priliku u Europskom parlamentu da govore protiv Europske unije dok bez problema uživaju velike privilegije koje imaju kao eurozastupnici, počevši od plaće u visini od 7000 eura, plaćenih putnih troškova pa nadalje. Očito koriste metode brojnih samoproklamiranih hrvatskih 'boraca protiv komunizma', koji su se protiv te ideologije borili - iznutra.

Glas protiv hrvatske aplikacije u Europskom parlamentu nije bio glas protiv Hrvatske, kako je Andrew Brons iz BNP-a, koji je također glasovao protiv hrvatskog članstva u Europskom parlamentu, nedavno objašnjavao. Po njihovu shvaćanju glas protiv je, paradoksalno, glas za Hrvatsku koja će se tako spasiti od članstva u zajednici zemalja koje joj samo može našteti.

Britanski desničari, s druge strane, ne mogu doći ni blizu zastupničkog mandata u donjem domu britanskog parlamenta jer tamo vrijedi većinski sustav, dok se u europski parlament zastupnici biraju razmjernim sustavom koji više pogoduje manjim strankama.

Najviše onih koji su glasovali protiv Hrvatske dolazi iz dviju euroskeptičnih skupina - Europa slobode i demokracije (EFD) i Europski konzervativci i reformisti (ECR), uglavnom zastupnici Britanske stranke za neovisnost (UKIP) i talijanske Sjeverne lige, te samostalnih zastupnika koji nemaju zastupničkih klubova u Parlamentu.

Od ukupno 38 glasova protiv, na te tri skupine otpada 29 glasova. Tri glasa protiv došla su iz redova Ujedinjene europske ljevice, skupine koja okuplja krajnje lijeve stranke. Među njima su i dva Grka - Charalampos Angourakis i Giorgos Toussas iz Komunističke stranke Grčke, koja zbog sveopćeg razočarenja Grka u etablirane političke stranke koje im se godinama smjenjuju na vlasti ima sve veću potporu u javnosti.