ZAŠTITA NA RADU

Europski sud: Pretilost može biti invaliditet

18.12.2014 u 16:01

Bionic
Reading

Pretilost se može smatrati invaliditetom prema radnom zakonodavstvu Europske unije, presudio je u četvrtak najviši sud EU-a u predmetu u kojem je pretili Danac tvrdio da je nezakonito otpušten

Odgajatelj Karsten Kaltoft radio je 15 godina kao zaposlenik gradskih službi brinući se za djecu u svome domu u Billundu na zapadu Danske prije nego što je izgubio posao 2010. Tijekom čitavog radnog vijeka nikad nije imao manje od 160 kilograma.

'Bio sam pretio kad sam zaposlen i pretio kad sam dobio otkaz. No uvijek sam izvršavao svoje obveze', kazao je Kaltoft za list danskog sindikata Fagbladet FOA.

Lokalne vlasti u Billundu kazale su kako je Kaltoft dobio otkaz zbog smanjenog broja djece koja su trebala odgajatelja i zanijekale su da je njegova pretilost bila razlog za otkaz.

No sindikat je to odlučio osporiti na sudu tvrdeći da je Kaltoft bio protuzakonito diskriminiran zbog težine. Danski se sud obratio Europskom sudu pravde po savjet.

Sud je naveo da nema zakona u Europskoj uniji koji izričito brani diskriminaciju na temelju pretilosti ali je utvrdio da se takvo stanje može smatrati invalidnošću ako se radi o dugoročnom ograničenju koje 'ometa puno i učinkovito sudjelovanje te osobe u profesionalnom životu.'

To bi značilo da u nekim slučajevima pretili radnici u EU mogu tražiti zaštitu na radu temeljem antidiskriminacijskih zakona.

Sud je nadalje zaključio da je u takvim slučajevima irelevatntno smatra li se takva osoba odgovornom za vlastitu pretilost.

Predmet se sada vraća danskom nacionalnom sudu koji mora odlučiti je li njegova pretilost dovoljno teškog stupnja da se može smatrati invalidnošću.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije oko 23 posto Europljanki i 20 posto Europljana je pretilo.