pregovori s britanijom

Europski pregovarač Barnier: EU neće žrtvovati svoju budućnost radi dogovora

08.12.2020 u 17:56

Bionic
Reading

Europska unija "nikada neće žrtvovati svoju budućnost" kako bi po cijenu ustupaka koji bi oslabili zajedničko tržište postigla dogovor o razdoblju nakon brexita, upozorio je u utorak glavni europski pregovarač Michel Barnier.

"Nećemo nikad žrtvovati našu budućnost po cijenu sadašnjeg trenutka. Pristup našem tržištu podrazumijeva uvjete", rekao je Barnier na Twitteru nakon sastanka ministara europskih poslova, istaknuvši "potpuno jedinstvo dvadeset sedmorice".

Britanski premijer Boris Johnson ocijenio je ranije danas da su stavovi Londona i EU i dalje vrlo udaljeni.

"I dalje sam optimist, ali moram biti iskren, situacija je osjetljiva u ovom trenutku. Naši prijatelji moraju shvatiti da je Velika Britanija napustila EU da bi mogla provoditi demokratsku kontrolu. I dalje smo daleko od toga", rekao je.

Johnson i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavili su u ponedjeljak da će Johnson tijekom sljedećih nekoliko dana doputovati u Bruxelles kako bi iznio konačne planove za trgovinski sporazum prije nego što Britanija napusti jedinstveno tržište EU-a 1. siječnja 2021. 

Kažu da su ključna pitanja osiguranje pravednih uvjeta na tržištu, ribarstvo i način rješavanja budućih sporova, ali čini se da nijedna strana nije spremna učiniti ustupke. 

"Dat ćemo sve najbolje od sebe, ali poručio bih svima, budite dobrog raspoloženja, pred našom zemljom su izvrsne mogućnosti u svakom pogledu. Ključna stvar je 1. siječnja, što god da se dogodi, bit će promjene", rekao je Johnson u utorak. 

"Vidjet ćemo dokle ćemo stići u sljedeća dva dana, ali mislim da je pozicija britanske vlade da smo voljni pridonijeti na bilo kojoj razini, političkoj ili nekoj drugoj, sve smo spremni pokušati", dodao je. 

"No i dalje postoje granice koje nijedna razumna, neovisna vlada ili zemlja ne može prijeći i ljudi to moraju razumjeti", istaknuo je britanski premijer. 

Velika Britanija je 31. siječnja izašla iz EU-a, a 31. prosinca istječe prijelazno razdoblje kada London napušta i jedinstveno tržište EU-a i carinsku uniju.

Ako dvije strane ne postignu sporazum, 1. siječnja će preko noći biti uvedene carine i druge prepreke, što bi dovelo do velikih poremećaja u trgovini.