SVJETSKE AGENCIJE O 'ZELENOM SVJETLU'

Europski parlamentarci čestitali Hrvatskoj

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 24.06.2011 20:57
  • Objavljeno 24.06.2011 u 19:55
Hrvatska Europska unija

Hrvatska Europska unija

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Svjetske agencije javljaju u petak o odluci Europskog vijeća da Hrvatska završi pregovore do kraja lipnja, te potpiše pristupni ugovor do kraja ove godine, na čemu su Hrvatskoj čestitali i zastupnici Europskog parlamenta

Reuters piše da su čelnici Europske unije dali zeleno svjetlo Hrvatskoj nakon šest godina pripreme, usporene sporim demokratskim reformama i EU-ovoj nesklonosti proširenju. Hrvatska će idući tjedan završiti pregovore, ali Zagreb je upozoren da se mora 'odlučno' nastaviti boriti protiv raširene korupcije.

No, idućih će mjeseci Hrvatska biti pod pojačanim nadzorom, a izglede da uđe u Uniju u srpnju 2013. mogla bi ugroziti ako neuspjeh u reformama natjera neke od sadašnjih članica da odgode ratifikaciju, nastavlja britanska novinska agencija.

Glasači u Europskoj uniji vjerojatno će se i idućih godina brinuti o cijeni proširenja u doba gospodarske krize, ali kreatori politike žele potaknuti demokratske reforme na Balkanu, dodaje Reuters.

Također naglašava, navodeći europske diplomate, da jedan od razloga zašto je Hrvatska zadnjih mjeseci naglo krenula naprijed, leži i u uhićenju bivšega premijera Ive Sanadera. Hrvatska je dobila i poticaj od mađarske vlade koja je intenzivno lobirala za završetak pregovora tijekom prve polovice 2011. i svoga predsjedanja Unijom koje završava idući tjedan.

Hrvatska, piše Reuters, najbogatija od balkanskih zemalja koje žele u EU, oslanja se na turizam i nada da će ulaskom u EU postati privlačnija ulagačima u vrijeme kad su europska izravna ulaganja u regiji znatno smanjena.

O europskoj odluci kao daru za dvadesetu godinu proglašenja hrvatske neovisnosti pišu austrijska agencija APA i francuski AFP.

Hrvatska ima razloga za slavlje, ne samo zbog 20 godina neovisnosti nego i zbog skorašnjeg pristupa Europskoj uniji, piše APA. Agencija prenosi da je u petak prvi put u Bruxellesu bio na raspolaganju i prijevod na hrvatski jezik, te da je predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor govorila na hrvatskom.

Kako piše APA, predsjednik Europske komisije Barroso izjavio je da će nakon pristupa Hrvatske Komisija imati i povjerenika iz Hrvatske. APA u svome izvješću spominje i 'šibu' Hrvatskoj, u obliku monitoringa, koji ne može odgoditi pristup u slučaju izostanka napretka ali predviđa 'prikladne mjere'.

Agencija France presse također ocjenjuje da se radi o daru Europske unije povodom dvadesete obljetnice proglašenja neovisnosti, ali dodaje da se u izjavi inzistira da Hrvatska, druga zemlja bivše Jugoslavije nakon Slovenije koja će se priključiti EU-u, nastavi s reformskim naporima, posebno što se tiče pravosuđa i temeljnih prava.

Stoga su zemlje EU-a i predvidjele mehanizam nadzora kako bi osigurale da Zagreb održi obećanja sve do pristupanja.

AFP ocjenjuje da je uvođenje mehanizma kontrole rezultat nepovjerenja u Europi nakon ulaska Rumunjske i Bugarske.

Srbijanska agencija Beta naglašava da su čelnici EU-a istaknuli da približavanje Hrvatske članstvu u Uniji daje novi zamah europskoj perspektivi zapadnog Balkana.

Agencija STA prenosi riječi hrvatske premijerke Jadranke Kosor da Hrvatska nije mogla dobiti ljepši poklon za 20. godišnjicu neovisnosti.

Europski parlamentarci čestitaju Hrvatskoj

Zastupnici Europskog parlamenta čestitali su u petak Hrvatskoj na odluci Europskog vijeća o završetku pristupnih pregovora do kraja lipnja i potpisivanju pristupnog ugovora do kraja godine.

'Toplo čestitam građanima Hrvatske i hrvatskim vlastima na političkoj potpori koju su danas dobili od šefova država i vlada EU-a koji su pozvali na završetak pregovora s Hrvatskom do kraja lipnja', rekao je u pisanoj izjavi predsjednik zastupničkog kluba EPP-a u Europskom parlamentu Joseph Daul. 'Jučer sam imao prigodu susresti hrvatsku premijerku Jadranku Kosor i čestitao sam joj na tom povijesnom postignuću', kazao je Daul.

Supredsjedatelj Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska i potpredsjednik EPP-a Gunnar Hoekmark rekao je da je današnja odluka dobra vijest za proces proširenja koji je time dobio novi zamah. 'Brojimo dane do formalnog zaključenja hrvatskih pristupnih pregovora koji su danas dobili važnu političku potporu Europskog vijeća', rekao je Hoekmark.

Hrvatska bi posljednja četiri poglavlja pristupnih pregovora trebala zatvoriti na pristupnoj konferenciji sljedeći tjedan, vjerojatno 30. lipnja, zadnjeg dana mađarskog predsjedanja Unijom. Hoekmark je također naglasio da je politička odluka o završetku pristupnih pregovora RH-EU i o potpisivanju pristupnog ugovora do kraja godine važno postignuće hrvatske vlade i premijerke Kosor, dodajući da su regionalne implikacije hrvatskog članstva velike.

'To također pokazuje snagu i sposobnost Europske unije da inzistira na politikama stabilnosti i demokratizacije na europskom tlu, unatoč razdoblju introspekcije kroz koji je prolazila', rekao je u pisanoj izjavi. 'Čestitam građanima Hrvatske na svim naporima koje su poduzeli da bi se stiglo do ove točke i veselim se da će Hrvatska postati 28. članica EU-a', dodao je.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda nazvao je pozitivnom današnju odluku Europskog vijeća, dodajući da je ta odluka jasan signal za stabilnost jugoistoka Europe. 'Istu važnost kao i ta odluka ima i nadzor dogovorenih reformi, poglavito u području pravosuđa i kad je riječ o borbi protiv korupcije', naglasio je Swoboda u pisanoj izjavi. Izrazio je nadu da će EP najkasnije u studenom odobriti pristupni ugovor a neposredno nakon toga on se može potpisati.

Zastupnica Doris Pack kazala je kako danas ima dva razloga čestitati građanima Hrvatske. 'Jedan je razlog potpora koju su danas dobili od čelnika država i vlada za zaključenje pregovora u sljedećim danima. Drugi, koji se gotovo u dan vremenski poklapa s ovom političkom potporom, dvadeseta je obljetnica neovisnosti', kazala je Pack.

'Budući da sam stajala uz Hrvatsku sve te godine, osjećam veliku radost u ovom trenutku', naglasila je, dodajući da se veseli trenutku kada će vođe 27 zemalja EU-a potpisati tekst kojim će simbolično priznati Hrvatsku kao ravnopravnog partnera. Pack kaže da se veseli i podići ruku u znak potpore Hrvatskoj kada će ove jeseni Europski parlament glasovati o pristupnom ugovoru.

Njemački demokršćanin koji je u klubu EPP-a zadužen za Hrvatsku Bernd Posselt kazao je da je danas donesena odluka koja je trebala biti već davno donesena budući da Hrvatska bolje od brojnih zemalja članice ispunjava kriterije za članstvo. Pritom joj je, smatra Posselt, pri integraciji u EU postavljano više prepreka nego ijednom drugom kandidatu.

Slovenski zastupnik Jelko Kacin kazao je kako iskreno pozdravlja poziv Europskog vijeća za okončanje pregovora s Hrvatskom. 'Ovo je veliki dan za Hrvatsku i sve zemlje zapadnog Balkana. Završetak pregovora je najbolji dokaz da dosljedno provođenje unutarnjih reformi vodi članstvu u EU. Ključ brzine približavanja EU leži u jačanju institucija i uvođenju čvrste vladavine prava, što su područja u kojima je Hrvatska postigla veliki napredak. Jasna perspektiva članstva u EU-u postoji za sve zemlje zapadnog Balkana čije približavanje EU ovisi prije svega o dinamici provođenja unutarnjih reformi', rekao je u pisanoj izjavi.

Dodao je kako sve zemlje zapadnog Balkana trebaju učiti iz bogatog iskustva koje je Hrvatska stekla tijekom svojih šestogodišnjih pregovora. 'Dvadeset godina nakon osamostaljenja, Zagreb je aktivni i konstruktivni igrač u procesu europskih integracija zemlja zapadnog Balkana', rekao je u pisanoj izjavi Kacin.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi