koronakriza

Europski parlament u četvrtak raspravlja o oporavku EU-a i novom dugoročnom proračunu

22.07.2020 u 12:45

Bionic
Reading

Zastupnici u Europskom parlamentu s predsjednikom Vijeća Charlesom Michelom i predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen raspravljat će o rezultatima EU summita održanog od 17. do 21. srpnja u četvrtak u 9:30 sati

Po završetku izvanredne plenarne rasprave zastupnici prihvatit će rezoluciju o višegodišnjem financijskom okviru (VFO-u), sustavu vlastitih sredstava i planu oporavka za Europu, kako navodi Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

'Nakon višednevnih rasprava, europski građani očekuju sporazum koji je pravi odgovor na ovaj povijesni trenutak. Zabrinuti smo za budućnost u kojoj se gube europska solidarnost i metoda 'Zajednice'. Europski parlament je istaknuo svoje prioritete i očekuje da se oni uzmu u obzir. Višegodišnji financijski okvir mora biti u stanju odgovoriti na glavne izazove s kojima se suočava Europa u srednjoročnom razdoblju, poput Zelenog plana, digitalizacije, gospodarske otpornosti i borbe protiv nejednakosti', istaknuo je predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli u utorak komentirajući ishod sastanka na vrhu europskih šefova država i vlada.

Dodao je kako potrebno odmah ustanoviti nove vlastite izvore prihoda. 'Također, trebamo mjere koje će omogućiti učinkovitu obranu vladavine prava. Nadalje, Parlament je u više navrata pozivao na okončanje sustava rabata. Ako se na ove zahtjeve ne ponudi zadovoljavajući odgovor, Europski parlament neće dati svoj pristanak. Virus COVID-19 je još uvijek među nama i svjedočimo slučajevima u Europi. Stoga više nego ikada, moramo reagirati brzo i hrabro'.