MEGDAN S AZIJOM I SAD-OM

Europska unija potpisuje pakt o umjetnoj inteligenciji, Hrvatska se još nećka

11.04.2018 u 11:44

Bionic
Reading

Dvadeset i četiri zemlje Europske unije obvezale su se da će zajedno formirati Europski pristup umjetnoj inteligenciji u nastojanju da se nose s američkim i azijskim tehnološkim divovima. Hrvatska nije među njima

Ministri su deklaraciju potpisali u utorak, javlja EurActiv, navodeći da planiraju osnovati fond za zajedničko istraživanje umjetne inteligencije, ali nisu se obvezali oko iznosa koji planiraju uložiti.

Sve zemlje članice, osim Cipra, Rumunjske, Hrvatske i Grčke, obvezale su se da će modernizirati nacionalne politike i nastojati razviti opsežne projekte na polju umjetne inteligencije.

Neimenovani dužnosnik Europske komisije naveo je da četiri zemlje koje nisu potpisale Europski pristup nisu bile protiv, već trebaju dodatna odobrenja prije potpisa. Norveška, iako nije u EU, također se pridružila deklaraciji.

Europski političari nastoje pojačati istraživanja na području umjetne inteligencije izdvajanjima iz javnih sredstava i potičući tvrtke da investiraju u tehnologije poput robotike i medicinskih aplikacija koje obrađuju ogromne količine podataka.

Ulaganja Europske unije u istraživanje umjetne inteligencije zaostaju za onima u SAD-u i Kini, a nova inicijativa Unije još uvijek može biti otežana konkurencijom između država članica ili njihovim različitim pozicijama o regulaciji.

Marija Gabriel, povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo, objavit će 25. travnja strateški dokument o umjetnoj inteligenciji te će se osvrnuti na pravne probleme koje ova tehnologija stvara, a također će se baviti strahom od robota.

  • +9
Evo kako bi nam umjetna inteligencija uskoro mogla promijeniti živote Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia