DAVOR IVO STIER:

Europska unija branila je Tadićeva ljudska prava u Boliviji

21.02.2015 u 22:21

Bionic
Reading

Delegacija Europske unije kontaktirala je vlasti u Boliviji oko kršenja ljudskih prava hrvatskog državljanina Marija Tadića (59) u zatvoru, rekao je Davor Ivo Stier (43), zastupnik HDZ-a u Europskom parlamentu koji je krajem 2013. lansirao europsku rezoluciju za poštenim suđenjem Tadiću

Sud u La Pazu, glavnom gradu Bolivije, u petak je osudio Tadića i Mađara Eloda Tóásóa (34) na zatvorske kazne od 5 godina i deset mjeseci zbog pripremanja 'vojnog ustanka protiv sigurnosti države i pokušaju odcjepljenja dijela teritorija'. No s obzirom da se u pritvoru nalaze od 2009. 'bit će slobodni čim se riješi sudska formalnost', poručio je njihov odvjetnik.

'Nismo namjeravali intervenirati u sudski postupak, poštujući suverenitet Bolivije, no bilo je neophodno inzistirati na poštivanju njihovih ljudskih prava jer su tijela Ujedinjenih naroda upozorila na nepravilnosti', rekao je Stier u telefonskom razgovoru za Hinu.

Ujedinjeni narodi su mišljenjem Radne skupine za arbitrarna uhićenja ustanovili kako je Bolivija prekršila Opću deklaraciju o ljudskim pravima.

Stier je s mađarskim kolegom iz Europske pučke stranke Kinge Galom uputio 2013. godine inicijativu za trenutnim puštanjem na slobodu Tadića i Tóásóa jer su bili četiri i pol godine zadržani u pritvoru bez suđenja, što je protivno bolivijskom zakonu. Obojica pritvorenika tvrdila su da ih ondje muče. Rezoluciju parlamenta o poštenom suđenju podržale su sve političke stranke osim krajnje ljevice.

Nakon Stierove i Galove intervencije reagirala je Delegacija EU-a u Boliviji zatraživši od vlasti pošteno suđenje i poštivanje prava zatvorenika Tadića i Tóásóa.

'Hrvatska uvijek mora inzistirati na poštivanju prava svojih državljana i pravična suđenja', naglasio je Stier.