PRIHVAĆANJE REHNOVA PRIJEDLOGA

Europska komisija pozdravlja odluku Hrvatske

05.05.2009 u 18:07

Bionic
Reading

Europska komisija pozdravila je u utorak odluku hrvatskoga državnog vrha o prihvaćanju zadnjeg prijedloga povjerenika za proširenje Ollija Rehna za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora i nastavak hrvatskih pristupnih pregovora

'Komisija pozdravlja odluku hrvatskih političkih vođa da načelno prihvate prijedlog povjerenika Rehna, ali još uvijek čekamo formalni odgovor iz Zagreba', izjavila je Rehnova glasnogovornica Krisztina Nagy. Predsjednici Republike, Vlade i Sabora Stjepan Mesić, Ivo Sanader i Luka Bebić, parlamentarne stranke i predstavnici manjina u utorak su na sastanku u Zagrebu postigli suglasnost o prihvaćanju Rehnova prijedloga.

Oni su najavili da će o hrvatskom stajalištu izvijestiti povjerenika Rehna u iduća 24 sata, nakon dodatnih konzultacija s parlamentarnim strankama, na kojima će se dogovarati procedura i način na koji će Hrvatska svoj stav predstaviti Rehnu.

'Usuglasili smo stavove i u roku od 24 sata o njima ćemo obavijestiti Ollija Rehna. U suštini prihvaćamo novi prijedlog', rekao je predsjednik Mesić, dodavši da je rasprava o posljednjem Rehnovu prijedlogu na sastanku bila otvorena i argumentirana.

Premijer Sanader izrazio je zadovoljstvo visokom razinom suglasnosti o prihvaćanju Rehnova prijedloga. 'Oko sadržaja i naravi prijedloga se slažemo, predsjednik, Vlada i sve parlamentarne stranke i zastupnici nacionalnih manjina, i, što je posebno važno, međunarodno-pravni stručnjaci koji su bili na sastanku, akademik Rudolf i profesor Vukas', poručio je Sanader.