HRVATSKO-SLOVENSKA SAPUNICA

Europarlamentarac traži od Slovenije deblokadu!

10.03.2009 u 12:10

Bionic
Reading

Europarlamentarac Europske pučke stranke Berndt Posselt pozvao je Sloveniju da prestane iskorištavati svoj položaj članice Europske unije u svrhu ilegalne i antieuropske blokade

Posve razumijem hrvatska stajališta, možda će se iznaći neki kompromis, ali, to ću reći i u svome izvješću ovoga tjedna, mora biti posve jasno da je međunarodno pravo jedna od osnova medijacije. Pri rješavanju pravnog pitanja nemoguće je zanemariti međunarodno pravo. Budete li kombinirali načelo jednakosti s međunarodnim pravom, vjerojatno je da će se postići rješenje, ali, ponavljam, nikako se ne smije izostaviti međunarodno pravo, izjavio je izvjestitelj Europskoga parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda, javlja Hrvatska televizija.

Divim se strpljenju Hrvatske i njezinoj diplomaciji koja je iznijela izvrstan prijedlog za rješenje problema te apeliram na Sloveniju da prestane iskorištavati svoj položaj članice Europske unije u svrhu ilegalne i antieuropske blokade. Mislim da bismo pregovore s Hrvatskom trebali završiti ove godine i stoga je važno da se nastavi otvarati poglavlja koja su sada blokirana. Smatram da se pregovori moraju ubrzati kako bi Hrvatska s procesom pridruživanja započela najkasnije krajem godine', izjavio je zastupnik Europske pučke stranke Berndt Posselt

Izjave su to Swobode i Posselta uoči sastanka hrvatskog i slovenskog ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića i Samuela Žbogara s povjerenikom EU-a za proširenje Olijem Rehnom. Razgovarat će o prijedlogu da Unija posreduje u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije i deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora.

Ministar Jandroković objasnit će hrvatska stajališta o inicijativi Europske komisije i prijedlogu medijacije koja su prihvaćena na sastanku premijera Ive Sanadera, predsjednika Stjepana Mesića i predsjednika Sabora Luke Bebića s čelnicima parlamentarnih stranaka u Vladi.

Nakon sastanka priopćeno je da Hrvatska prihvaća inicijativu Europske komisije koju je iznio povjerenik za proširenje Olli Rehn, ali pod uvjetom da posrednička skupina pomogne dvjema državama oblikovati prijedlog sporazuma o iznošenju graničnog spora pred Međunarodnim sudom u Haagu te formulirati prijedlog rješavanja ostalih otvorenih pitanja. U skladu s dosadašnjom praksom i načelima Europske unije - Hrvatska očekuje trenutnu deblokadu svojih pristupnih pregovora, stoji u priopćenju.

Predsjednik Mesić rekao je da posrednička Ahtisarijeva skupina treba pomoći i Hrvatskoj i Sloveniji, no pitanje graničnog spora može se riješiti samo na Međunarodnom sudu u Haagu.

Premijer Ivo Sanader izjavio je da Hrvatska ne postavlja neispunjiv uvjet. Kazao je i da je na sastanku razmotren čitav niz varijanti, za slučaj da Komisija odbije hrvatski prijedlog, ali nije htio reći što je zaključeno.

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom Vesna Pusić ustvrdila je da Hrvatska, iako je prihvatila poziv za posredovanje Europske komisije u graničnom sporu sa Slovenijom, ima malo mogućnosti završiti pregovore u planiranom roku.

'Pozdravljam odluku hrvatske vlade i parlamenta kao daljnji korak prema europskom uključivanju koje bi trebalo pomoći u rješavanju graničnog pitanja i omogućiti nastavak hrvatskih pristupnih pregovora. Proučavamo pojedinosti i hrvatskog i slovenskog stajališta, a naravno svaka vrsta europske pomoći temeljit će se na međunarodnom pravu i sudskoj praksi', izjavio je povjerenik za proširenje Olli Rehn

Slovenski šef diplomacije Samuel Žbogar ocijenio je kako je pristanak Hrvatske na medijaciju s određenim uvjetima predstavlja pozitivan korak naprijed, ali da je taj korak možda premalen. Kazao je da 'ako je konačno stajalište onakvo kako je preneseno u izjavi za javnost, onda Hrvatska sužava mogućnosti uspjeha medijacije'.

Sada imamo pozicije dviju zemalja, koje su obje donekle nejasne i sada ih treba proučiti i pokušati ih približiti, kazao je izvor iz Europske komisije, koji je želio ostati neimenovan.