SWOBODA U HRVATSKOJ

'Europa mora pokazati solidarnost zbog poplava'

21.05.2014 u 14:42

Bionic
Reading

Uoči nedjelje i izbora za Europski parlament, u posjet Hrvatskoj stigao je bivši izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda. U Saboru se sastao sa zastupnicima SDP-a s kojima je porazgovarao o europskoj budućnosti. Nije se mogla izbjeći ni tema poplava koje su pogodile Hrvatsku, Srbiju i BiH

'Žao mi je što se dogodilo s poplavama i žrtvama. Europa mora pokazati solidarnost i uvjeren sam da će Europska unija pomoći i da će uz pomoć novih članica u Europskom parlamentu dati podršku ovoj regiji. To je jedna od temeljnih odrednica Europske unije - ako se nešto dogodi u regiji građanima, iznenada i bez nečije direktne odgovornosti, Europa može pomoći', kazao je Swoboda nakon sastanka s Klubom zastupnika SDP-a.

Međutim, sa svojim kolegama iz Saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu Swoboda je najviše razgovarao o europskoj budućnosti.

'Nadam se da će biti veća izlaznost na europskim izborima u Hrvatskoj nego što je to bilo posljednji put. Mogu razumjeti da su posljednji put građani toliko slušali o Europi da su bili i pomalo zasićeni, ali mislim da je važno sudjelovati u demokratskom izboru zato što u svijetu ima mnogo država u kojima se ne može glasati i sudjelovati i odlučivati. Mogućnost koja postoji ovdje treba iskoristiti', rekao je Swoboda i pritom pohvalio Hrvatsku za aktivnost u Europskom parlamentu, Europskoj komisiji i drugim europskim institucijama.

Iako, kaže, treba pričekati rezultate izbora, ako socijalisti i demokrati pobijede, Swoboda obećava da će obnoviti dijalog s građanima.

'U mnogim državama primjećujem razočaranje i nedovoljno sudjelovanje u razgovorima o europskoj budućnosti. Mi moramo preuzeti odgovornost kao političari i ojačati taj dijalog, objasniti što je to EU, zašto trebamo EU i zašto ne možemo svatko sam rješavati pitanja poput sigurnosne i ekonomske politike', kazao je Swoboda.

Neke komplicirane dijelove zakonodavstva, smatra Swoboda, treba vratiti državama članicama. 'Mi se moramo koncentrirati na važna pitanja i obranu interesa naših građana u globalnome svijetu u kojem druge sile poput Kine stalno jačaju', poručuje Swoboda.