CRNE PROGONOZE

'Europa je pred raspadom, ali BiH je pred krahom!'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 23.12.2011 11:58
  • Objavljeno 23.12.2011 u 11:06
sarajevo baščaršija

sarajevo baščaršija

Izvor: Sipa Press / Autor: Press

Bosna i Hercegovina 2012. godinu dočekuje u najdubljoj krizi otkako je potpisivanjem Daytonskog sporazuma 1995. okončan troipolgodišnji rat u toj zemlji, nepodijeljena je ocjena brojnih analitičara i medija

Na isteku 2011. ta država i dalje ima vlast u tehničkom mandatu iako su izbori provedeni još u listopadu 2010. godine.

Šest političkih stranaka koje su tada dobile najveću potporu birača i ujedno osvojile najveći broj zastupničkih mjesta u državnom parlamentu ni nakon četrnaest mjeseci nisu uspjele dogovoriti raspodjelu ministarskih mjesta pa stari sastav Vijeća ministara BiH, kojemu je na čelu Nikola Špirić, izabran 2006. godine, i dalje upravlja zemljom.

'U postojećim okolnostima realno smo učinili i više nego što se to moglo očekivati', izjavio je Špirić ovog tjedna komentirajući opće stanje u zemlji i odgovornost koju za to snosi sadašnje Vijeće ministara.

Donošenje bilo kakvih strateških odluka praktično je bilo blokirano cijele protekle godine zbog političkih sukoba, a uz svjetsku recesiju i gospodarsku krizu, to je stanje u BiH učinilo još težim

Gotovo svi razvojni projekti u zemlji su zakočeni, stopa nezaposlenosti prema, podacima Agencije za statistiku BiH, kreće se iznad 27 posto, prosječne neto plaće jedva dosežu iznos od oko 400 eura, a mirovine ni 150.

Prema prognozama ureda Svjetske banke za BiH (WB), rast bruto društvenog proizvoda (GDP) u toj zemlji tijekom 2012. godine vjerojatno će biti između nula i jedan posto, ovisno o tome što će biti s krizom u eurozoni

U postojećim okolnostima ni WB i Međunarodni monetarni fond (IMF) ne mogu puno pomoći BiH dok ta zemlja ne usvoji proračun za narednu godinu, a to je opet neizvjesno zbog političkih sukobljavanja.

Političke napetosti u BiH u protekloj su godini izrazito pojačane otvorenim secesionističkim prijetnjama koje iskazuje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, dok je u Federaciji BiH sve dublji sukob između HDZ BiH i HDZ 1990. s jedne te Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i Stranke demokratske akcije (SDA), s druge strane. Dodik, dva HDZ-a te koalicija SDP-SDA na potpuno različite načine vide ustroj buduće vlasti što dogovor među njima čini gotovo nemogućim.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko u posljednjem izvješću o stanju u toj zemlji, što ga je u studenome podnio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, otvoreno je upozorio kako je ono nestabilno. Navodeći uzroke takvog stanja, Inzko je kazao kako oni leže u činjenici da vlast još uvijek nije uspostavljena te u pojačanoj nacionalističkoj retorici odnosno prijetnjama o odcjepljenju RS te otvaranju rasprava o trećem entitetu.

Ekonomist Žarko Papić, nekadašnji član vlade posljednjeg jugoslavenskog premijera Ante Markovića, ovoga je tjedna na krajnje dramatičan način upozorio na ozbiljnost stanja u BiH. 'Europa jest pred raspadom, no BiH je pred krahom', izjavio je Papić lokalnim medijima. On drži kako je izostanak dogovora o ustavi Vijeća ministara tek pokazatelj sloma postojećeg sustava u BiH. 'Ulazimo u potpuno neizvjesno razdoblje u kojemu je sve moguće', konstatirao je Papić sugerirajući kako ga postojeće stanje u BiH asocira na ono iz razdoblja što je prethodilo raspadu bivše SFRJ.

Međunarodna zajednica za sada ne kani intervenirati u rješavanje krize u BiH. Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je tijekom zasjedanja, održanog ranije ovog mjeseca, tek uputio još jedan poziv političarima u BiH da što prije pokušaju postići dogovor o uspostavi novog Vijeća ministara, kao i o državnom proračunu. Iz šest ključnih političkih stranaka koje bi o tome trebale postići dogovor za sada, međutim, nema nikakvih naznaka o novom susretu njihovih čelnika niti o tome hoće li i kada pregovori o uspostavi vlasti biti nastavljeni.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi