MERKEL UZVRAĆA

'Europa je njemačka unutarnja politika'

26.01.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Pojam Europe se danas s punom razlogom može asocirati s krizom, kako monetarnom, tako i onom identiteta, te su sve rjeđi glasovi koji umjesno i argumentirano govore u prilog europskog zajedništva. Potaknuto ne samo manjkom jedinstvenog europskog glasila, već i izostanka sadržajne europske debate, šest europskih novina (Le Monde, Guardian, El Pais, La Stampa, Suddeutsche Zeitung i Gazeta Wyborcza) privremeno se udružilo u zajednički projekt nazvan 'Europa'

U glasilu najveću pažnju plijeni opsežni intervju s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, no rezultati istog ne pokazuju nikakav značajan pomak u razvijanju ni europske strategije, ni europske ideje. Sam intervju se uglavnom vodio oko brojnih ekonomskih problema, tek se osvrnulo na neefikasnost europskih institucija, dok se 'ideja Europe' svela na nekoliko uopćenih fraza.

Razgovor o svakoj krizi najbolje je započeti dijagnozom iste. Kancelarka iskreno na početku priznaje da situacija u Grčkoj, unatoč svim naporima, nije stabilna te da se Europa mora još jako potruditi da bi zadobila povjerenje tržišta. Naravno, napominje kako kriteriji za Europu ne smiju biti osrednji te da se na polju monetarne discipline napravilo mnogo, ali još nedovoljno. Jedan od razloga zašto se tako dugo čekalo na rješavanje krize jest taj što su se u samoj Europi dugo ignorirali parametri koje si je sama postavila.

Samočestitke

No nakon dijagnoze krenulo se lagodnijim smjerom samočestitki te je uvjerena da se u rješavanju krize pronašao dobar omjer europske solidarnosti i nacionalne odgovornosti, s čime se brojni akteri europske scene ne bi zasigurno složili. Njemačkoj pripisuje najveću zaslugu u stvaranju stabilizacijskog fonda, no podcrtava da prema europskim ugovorima nijedna zemlja ne može preuzeti dugove druge zemlje. Solidarnost unutar Unije, prema viziji Angele Merkel, ima ipak prije svega rigorozan aspekt.

Na pitanje o podjelama (sjeverna/južna, zemlje unutar monetarne zone i one izvan nje) u Uniji, ona ih uopće ne vidi, već smatra da se radi o novom stupnju bliskosti i suradnje, koji dosad nije ostvaren. Jednako tako, na pitanje o odbijanju Velike Britanije da sudjeluje u novom sporazumu o fiskalnoj disciplini odgovara samo kako nema sumnje u volju britanskog vodstva da ostane unutar Unije.

Ponovila je svoj negativan stav o euro-obveznicama koje ne mogu biti tek sredstvo za rješavanje krize. Za njihovo uvođenje trebao bi postojati jači stupanj integracije i kohezije, a europske institucije mogle bi u tom slučaju intervenirati unutar nacionalnih budžeta.

Njemačka nije ni stroga ni nepopustljiva

Prema gospođi Merkel, sve pretpostavke o 'strogoj' i 'nepopustljivoj' Njemačkoj su neosnovane. Na pitanje o budućnosti Europe, evocirala je svoju osobnu prošlost u DDR-u tijekom koje se nije mogla slobodno kretati Zapadnom Europom. No zajedničke europske vrijednosti svele su se na opće fraze poput očuvanja ljudskih prava i mira, dok su intervjuom dominirali ekonomski parametri kao skoro pa jedini garant europskog jedinstva.

Za konkretne mjere u bliskoj budućnosti pripomenula je da bi Europska komisija trebala preuzeti više odgovornosti te funkcionirati poput vlade zadužene za europska pitanja. Buduće 'političko jedinstvo' Europe svodi se na to da Europa postaje 'naša unutarnja politika'.