BARROSO STIŽE U PARIZ

EU traži pojašnjenja zbog progona Roma

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 03.09.2010 13:56
  • Objavljeno 03.09.2010 u 13:56
Francuska Romi

Francuska Romi

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Masovne deportacije tisuće Roma iz Francuske koje je naredio predsjednik Nicolas Sarkozy postale su gorući problem za EU. Europsko vijeće traži od Sarkozyja dodatna pojašnjenja da se vidi poštuje li Francuska europsku legislativu

Iz ureda potpredsjednice Vijeća Vivine Reding, odgovorne za pravdu, temeljna ljudska prava i građanstvo EU, stiže vijest da će Europski parlament u Strassbourgu idućega utorka otvoriti raspravu i istražiti jesu li deportacije bili individualne ili, kako se sumnja, masovne i samo zato što su oštećeni građani EU bili Romi.

Sam predsjednik Vijeća José Manuel Durão Barroso, koji dosad nije bio javno progovorio o skandalu, stiže u ponedjeljak u Pariz kako bi osobno razgovarao sa Sarkozyjem o problemu.

Francuske su vlasti u kolovozu potjerale ukupno 979 Roma, došljaka iz Bugarske i Rumunjske i demolirale oko stotinu, kako govore, ilegalnih romskih naselja. Od početka godine Francuska je potjerala oko 8.000 Roma. U Europi živi deset milijuna Roma, ponajviše u Rumunjskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Grčkoj, Češkoj, Slovačkoj, Španjolskoj i Srbiji.

Francuska je pokušala smiriti tenzije u EU i poslala je u Bruxelles ministra useljeništva Erica Bessona, ali nije uspjela uvjeriti vlasti Unije da se zaustavi istraga i javna rasprava. Dužnosnici Unije su skloni prihvatiti tumačenja rumunjske vlade koja optužuje službeni Pariz da je preuveličavao zločinački profil Roma kako bi se opravdala masovna protjerivanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi