donatorska konferencija

EU pozvao na prekid vatre u Afganistanu i prije uspjeha mirovnog procesa

24.11.2020 u 11:10

Bionic
Reading

Visoki povjerenik EU-a za vanjsku politiku u utorak je na donatorskoj konferenciji za Afganistan pozvao na prestanak sukoba u toj zemlji i poručio da će bilo koji potez prema uspostavi islamskog emirata utjecati na podršku europskog saveza

„Primirje ne treba biti rezultat mirovnog procesa, ono mora pratiti taj proces od danas“, rekao je Josep Borrell u Ženevi, govoreći na donatorskoj konferenciji za Afganistan.

„Bilo kakav pokušaj obnavljanja islamskog emirata utjecala bi na naš politički i financijski angažman“, rekao je europski šef diplomacije, kako prenosi agencija Reuters.

Međunarodni saveznici sukobima pogođenog Afganistana okupili su se u utorak u Švicarskoj kako bi raspravili o pružanju pomoći toj zemlji za iduće četiri godine, piše agencija dpa.

Na konferenciji sudjeluju visoki predstavnici iz oko 100 država i organizacija, objavila je afganistanska vlada.

Afganistanski predsjednik Ašraf Gani rekao je da su prijašnja sredstva iskorištena za jačanje obrazovanja žena, mreže opskrbe električnom energijom i borbom protiv smrtnosti dojenčadi.

Gani je upozorio da bi smanjenje izdvajanja novca za Afganistan u iduće četiri godine izazvalo velik pad javnih usluga, ekonomske aktivnosti i životnog standarda.

Ganijev ured objavio je da unatoč rastu afganistanske ekonomije međunarodne donacije i dalje financiraju gotovo 75 posto javne potrošnje.

Na sličnom sastanku u Tokiju 2016. Afganistanu je do 2020. obećano 15,2 milijarde dolara.