SASTANAK U LUXEMBOURGU

EU poziva na hitnu uspostavu vlasti u BiH

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 10.10.2011 15:16
  • Objavljeno 10.10.2011 u 15:16
europska unija zastava

europska unija zastava

Izvor: Sipa Press / Autor: presss

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a pozvali su u ponedjeljak političke vođe u Bosni i Hercegovini da hitno formiraju vladu na državnoj razini

'Vijeće je pozvalo političko vodstvo Bosne i Hercegovine da hitno formira kroz inkluzivni proces vladu na državnoj razini i da provede hitne i potrebne reforme kako bi napravila kvalitativni pomak naprijed na putu prema EU-u. Vijeće je primilo na znanje razgovore političkih čelnika i potiče ih da brzo donesu konkretne rezultate', kaže se u zaključcima koje su prihvatili ministri vanjskih poslova 27 zemalja članica na sastanku u Luxembourgu.

Vlast u BiH nije uspostavljena više od godinu dana od održanih izbora. Glavni prijepor je oko toga kako popuniti hrvatske pozicije u Vijeću ministara. Dva HDZ-a (HDZ BiH i HDZ 1990.), koje su dobile najveći broj hrvatskih glasova traže da njima pripadaju sva ministarska mjesta predviđena za hrvatske predstavnike, što im osporava SDP BiH tvrdeći da su Hrvati glasovali i za njih te da imaju pravo na dio hrvatske kvote.

Na razini Federacije BiH formirana je vlast bez većinskih hrvatskih stranaka što dva HDZ-a osporavaju jer su prekršene odredbe o izboru vlade.

Vijeće EU-a pozdravilo je dolazak Petera Sorensena u BiH kao posebnog predstavnika EU-a i šefa Izaslanstva EU-a u BiH.

U zaključcima se također spominje smanjenje i izmještanje izvan Bosne i Hercegovine Ureda visokog predstavnika.

'Što se tiče sveukupne strategije EU-a prema Bosni i Hercegovini, Vijeće očekuje razgovore s međunarodnom zajednicom o rekonfiguraciji međunarodne nazočnosti, uključujući smanjenje i moguće izmještanje Ureda visokog predstavnika', kaže se u tekstu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi