visokozadužene zemlje

EU podijeljenih mišljenja oko prijedloga reforme dužničkih pravila

28.04.2023 u 13:45

Bionic
Reading

Ministri financija zemalja Europske unije u petak su bili podijeljenih mišljenja nakon prijedloga Europske komisije da se visokozaduženim zemljama EU-a da više manevarskog prostora za smanjenje tog duga

Njemački ministar financija Christian Lindner ponovio je da su „važne i nužne daljnje izmjene”.

Berlin je tražio strože, obvezujuće godišnje ciljeve za smanjenje javnog duga i deficita visokozaduženih zemalja članica.

Međutim, Europska komisija je predložila da se zemljama da veća fleksibilnost kako bi se omogućila potrebna ulaganja za modernizaciju gospodarstva i borbu protiv klimatskih promjena.

Stroga pravila bloka o dugu i deficitu suspendirana su otkako je pandemija koronavirusa prisilila čak i štedljive zemlje poput Njemačke i Nizozemske da preuzmu velike količine javnog duga, što je potaknulo pozive na reforme.

Nizozemska ministrica financija Sigrid Kaag rekla je da je njezina zemlja "prilično oduševljena" planovima, ali je naglasila važnost nadzora i "vjerodostojnog smanjenja duga".

"Vrag je uvijek u detaljima", dodala je.

Belgijski ministar financija Vincent Van Peteghem je rekao da pozdravlja prijedlog. Rekao je da je smanjenje duga uz fokusiranje na investicije te provedba reformi "sveto trojstvo".

Trenutačno suspendirana pravila trebala bi se ponovno primjenjivati od 2024. godine. Ministri financija EU-a prethodno su se složili da je potrebno finalizirati reformu do konca godine.

Španjolska ministrica financija Nadia Calviño, koja će nadgledati pregovore u drugoj polovini godine, rekla je da će dati "sve od sebe" da se postigne kompromis koji će dovesti do nižih razina duga, ali i "osigurati snažan rast i otvaranje radnim mjesta" na vrijeme.