prehrambena kriza

EU podijeljena oko pogona za proizvodnju gnojiva u siromašnim zemljama

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 20.06.2022 16:49
  • Objavljeno 20.06.2022 u 16:49
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Europska unija je podijeljena oko toga kako pomoći siromašnijim zemljama u jeku rastuće prehrambene krize te rješavanju nestašice gnojiva uzrokovane ruskim ratom u Ukrajini, a neki strahuju da bi plan ulaganja u pogone u Africi bio u sukobu sa zelenim ciljevima EU-a.

Ruski rat u Ukrajini potaknuo je globalnu prehrambenu krizu i strah da će uslijediti i gore zbog pada izvoza žitarica iz Ukrajine i skoka cijena umjetnih gnojiva, čiji su glavni proizvođači Rusija i Bjelorusija.

EU tjednima pokušava pomoći siromašnijim zemljama u Africi i na Bliskom istoku da prebrode krizu nudeći im svježa sredstva, dok ih u isto vrijeme pokušava uvjeriti da europske sankcije protiv Moskve i Minska nisu krive za izvanredno stanje vezano uz hranu.

Na summitu čelnika EU-a krajem tjedna planira se nova inicijativa koja će strukturno smanjiti oslanjanje siromašnijih nacija na ruska gnojiva pomažući im u razvoju vlastitih pogona za proizvodnju gnojiva.

No, na sastanku s izaslanicima EU-a prošlog tjedna, Komisija se izričito usprotivila tekstu, upozorivši da bi potpora proizvodnji gnojiva u zemljama u razvoju bila u suprotnosti s energetskom i ekološkom politikom bloka, rekli su dužnosnici.

Proizvodnja umjetnih gnojiva ima velik utjecaj na okoliš i zahtijeva velike količine energije. Međutim, ona su ključna za učinkovito povećanje poljoprivredne proizvodnje.

Nacrt zaključaka sa summita od 23. do 24. lipnja, koji je vidio Reuters, poziva Komisiju da osmisli plan "za potporu razvoja kapaciteta za proizvodnju gnojiva u zemljama u razvoju".

O tekstu, koji je napisan 15. lipnja a pripremili su ga pomoćnici predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, raspravljat će se te će ga se vjerojatno doraditi na sastanku europskih veleposlanika u ponedjeljak, rekli su dužnosnici.

Komisija je pozvala vlade da izmijene tekst te da se pozivaju samo na plan za promicanje alternativa gnojivima ili učinkovitijeg korištenja gnojiva, rekli su dužnosnici. Komisija nije imala komentar na tu temu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!