prehrambena kriza

Veleposlanica SAD-a pri UN-u: Spremni smo izdati pismene potvrde kako bismo olakšali izvoz ruskih žitarica i umjetnih gnojiva

01.06.2022 u 13:34

Bionic
Reading

SAD je prijevoznicima i osiguravateljima spreman izdati pismene dozvole kako bi olakšao izvoz ruskih žitarica i gnojiva, izjavila je u utorak američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield

Ruske žitarice i umjetna gnojiva nisu obuhvaćeni američkim sankcijama, naglasila je Thomas-Greenfield, ali 'kompanije su blago nervozne i spremni smo im izdati pismene potvrde ako će to pomoći da ih se ohrabri'. Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric odvojeno je u utorak izjavio da je čelnica UNCTAD-a Rebecca Grynspan u Moskvi 'konstruktivno raspravljala' s prvim potpredsjednikom ruske vlade Andreyem Belousovim o stvaranju uvjeta za nesmetani izvoz ruskih žitarica i gnojiva.

Grynspan sada u Washingtonu razgovara o istom problemu, 's ključnim ciljem rješavanja sve izraženije globalne prehrambene nesigurnosti', rekao je Dujarric. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres posjetio je u svibnju Moskvu i Kijev i paralelno pokušava posredovati u sastavljanju, kako ga naziva, 'paket aranžmana' za nastavak ukrajinskog izvoza hrane i ruskog izvoza hrane i gnojiva.

Ruska invazija na Ukrajinu i zapadne sankcije Moskvi potaknuli su snažan rast cijena žitarica, jestivih ulja, goriva i gnojiva i izazvali globalnu prehrambenu krizu, podsjeća Reuters. Rusija i Ukrajina proizvode gotovo trećinu svjetske pšenice, Rusija je i ključni izvoznik gnojiva, a Ukrajina vodeći izvoznik kukuruza i suncokretovog ulja.

Od početka ruske invazije 24. veljače Ukrajina ne izvozi žitarice preko luka na Crnom moru i više od 20 milijuna tona žitarica zaglavilo je u silosima. Moskva pak tvrdi da su njezin izvoz gnojiva i žitarica poremetile sankcije. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak da je Rusija u koordinaciji s Turskom spremna olakšati izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, prema priopćenju Kremlja nakon razgovora s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom.