invazija na ukrajinu

Južna Amerika predlaže izuzeće gnojiva iz sankcija Rusiji

11.03.2022 u 16:39

Bionic
Reading

Brazilska ministrica poljoprivrede Tereza Cristina Dias osigurala je potporu pet južnoameričkih zemalja prijedlogu da se gnojiva izuzmu iz sankcija uvedenih Rusiji nakon njezine invazije na Ukrajinu, rekli su ministričini suradnici

Brazilski prijedlog bit će upućen Organizaciji Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), a poduprli su ga ministri poljoprivrede Južnog poljoprivrednog vijeća (CAS), koje uključuje Argentinu, Boliviju, Brazil, Čile, Paragvaj i Urugvaj, izjavili su suradnici ministrice u četvrtak.

Poljoprivredna velesila Brazil, najveći svjetski uvoznik gnojiva, tvrdi da sankcije ne bi trebale obuhvatiti hranjive tvari za poljoprivredne kulture, poput onih koje se koriste za hranu.

Brazilska ministrica pozvala je zemlje da pronađu globalno rješenje za taj problem, upozorivši da će manjak gnojiva izazvati rast cijena hrane i da bi mogao ugroziti sigurnu opskrbu hranom.

Dias bi iduće srijede trebala razgovarati s glavnim direktorom FAO-a Quom Dongyuom i nada se da će joj FAO pomoći da osigura podršku drugih članica UN-a za predloženo izuzeće.

"Rast cijena hrane u svijetu trebao bi zabrinuti sve zemlje", rekala je Dias u nedavnom intervjuu.

Brazil 85 posto potreba za gnojivom podmiruje uvozom, a više od petine uvoza u 2021. godini, ukupno devet milijuna tona, stiglo je iz Rusije.

Kako bi osigurala opskrbu gnojivima, brazilska ministrica otputovat će zajedno s predstavnicima kompanija idućeg tjedna u Kanadu u posjet Nutrienu, najvećem svjetskom proizvođaču potaše.

Rusija je glavni brazilski dobavljač NPK gnojiva, mješavine dušika, fosfora i kalija, a Kanada je glavni dobavljač potaše, napominje Reuters.

Globalna opskrba gnojivima, posebno potašom, pala je i prije ruske invazije na Ukrajinu, zbog američkih sankcija Bjelorusiji, također velikom proizvođaču te vrste gnojiva.