CATHERINE ASHTON

EU od Izraela traži otvaranje Gaze

19.07.2010 u 11:42

Bionic
Reading

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnost, Catherine Ashton, izjavila je danas u Gazi da će nastaviti tražiti od izraelskih vlasti prekid blokade pojasa Gaze te je najavila dva milijuna eura pomoći za najugroženiju djecu Pojasa

Ashton je nastupila pred novinarima u jednoj školi koju financira UNRWA, UN-ova agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama, u sklopu svoje druge posjete Gazi otkad je preuzela dužnost.

O polemičkim izjavama izraelskog ministra vanjskih poslova Avigdora Liebermana koji proučava plan kako se ne baviti uopće Gazom, Ashton je kazala da tu politiku EU u potpunosti odbacuje i da će tijekom posjete Izraelu porazgovarati s ministrom o Gazi i o potrebi da se otvore svi granični prijelazi.

Ashton je pozvala Izrael i Autonomnu palestinsku vlast da započnu izravne pregovore. Ona je izbjegla bilo kakav susret s predstavnicima Hamasa koji su nasilno uzurpirali vlast u Gazi u lipnju 2007. jer za EU je riječ o terorističkoj organizaciji.

Ashtown se u subotu sastala u Ramali s palestinskim premijerom Salamom Fayadom najavivši pomoć od 40 milijuna eura za palestinsku samoupravu. U susretu s Fayadom je pozdravila nedavne izraelske mjere u olakšanju blokade pojasa Gaze, ali je rekla da Izrael mora otići korak dalje.

Visoka predstavnica EU-a poslijepodne je posjetila izraelsko naselje Sderot, čestu metu terorističkih napada raketama od strane Palestinaca, a sinoć je susrela izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u Jeruzalemu.

U međuvremenu, egipatski je predsjednik Hosni Mubarak odvojeno primio predsjednika palestinske samouprave Mahmuda Abbasa i izraelskog premijera Netanyahua, a sve kako bi Egipat dao svoj doprinos pokušaju obnove izravnih pregovora o miru.

SAD i Izrael traže način da po 11. put pokrenu proces medijacije, ali Palestinci smatraju da još uvijek ne postoje uvjeti za to. Abbas je dao intervju jordanskom dnevniku Al Ghad u kojem nabraja sve uvjete - među njima je priznanje granica iz 1967. i pristanak Izraela na dolazak mirovnih snaga u pojas Gaze kao i prestanak izgradnje izraelskih naselja na okupiranm područjima, što Izrael pod sadašnjom vlašću ne kani prestati činiti.

Protiv napora Washingtona je ustao i Amro Musa, predsjedavajući Arapske lige koji se u Kairu sastao s posebnim izaslanikom SAD-a za Bliski istok Georgeom Mitchellom, kojeg je Musa zatražio da Izrael pismeno pristane na uvjete kako bi počeli pregovori.