snažna podrška

EU nezamisliv bez Ukrajine, Moldavije i zapadnog Balkana

03.07.2023 u 17:45

Bionic
Reading

Europska unija u budućnosti je nezamisliva bez Ukrajine, Moldavije i zapadnog Balkana, koji se ne mogu prepustiti utjecaju Rusije ili Kine, istaknula je u ponedjeljak u Madridu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

“Pokušajmo zamisliti kako će Europa izgledati za nekoliko godina. Možemo li zamisliti Europsku uniju bez Ukrajine, Moldavije, zapadnog Balkana i te dijelove Europe pod utjecajem Rusije ili Kine? Nemoguće!, rekla je von der Leyen na zajedničkoj konferenciji za novinare sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen zajedno s većinom povjerenika doputovala je u ponedjeljak u Madrid na sastanak sa španjolskom vladom u povodu preuzimanja rotirajućeg predsjedništva.

“Smjer puta je jasan i stoga moramo početi razmišljati o tome kako ujediniti Europu, kako bi i te zemlje postale dio Europske nije. To su načelne odluke koje moramo donijeti”, rekla je predsjednica Komisije.

I španjolski premijer Sanchez je rekao da je “proširenje na stolu”, da EU mora odgovoriti na pitanje kako se vidi za deset godina. Istaknuo je da će se trebati raspravljati o pitanjima institucionalnih reformi, resursa, zajedničke poljoprivredne politike, kohezijskih fondova itd.

Sanchez je rekao da Europska unija mora biti “federalnija”.

“Doista vjerujem da moramo ići prema federalnijoj Europskoj uniji, da moramo dijeliti više politika više suverenosti i da moramo naći zajedničke odgovore na zajedničke izazove”, rekao je Sanchez, dodajući da je Unija to već pokazala zajedničkim odgovorom na pandemiju i na rat u Ukrajini.