IVO SANADER

EU ne smije dopustiti slovenske ucjene

14.03.2009 u 14:56

Bionic
Reading

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader odbacio je danas nagađanja parlamentarne oporbe da bi Vlada već 18. ožujka mogla donijeti odluku o raspisivanju lokalnih izbora i time značajno produljiti predizbornu kampanju.

"To je politikantstvo i podmetanje oporbe, koja nema drugog posla, nego širiti takve laži", rekao je Sanader novinarima u stanci Konvencije HDZ-ove mladeži na Zagrebačkom velesajmu. Naglasio je da izbore ne raspisuje oporba, nego većina, te da oni zasigurno neće biti raspisani tako rano.

"Mislim da bi bilo predugo da se kampanja vodi dva mjeseca. To bi bilo i nepotrebno rasipanje novca, i ne dolazi u obzir", kazao je Sanader. Upitan koliko će najavljeni rebalans smanjiti rashode državnog proračuna, Sanader je odgovorio da se o rebalansu još uvijek razgovara.

Ako Europa dopusti da jedna zemlja članica, samo zato što je članica, ucjenjuje drugu zemlju, kao što to danas radi Slovenija, onda europske integracije nemaju nikakve budućnosti, poručio je hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader s današnje konvencije stranačke Mladeži u Zagrebu.

Ocijenivši da je Hrvatska dovedena u situaciju da se bori za načela na kojima je utemeljena Europska unija (EU) - solidarnosti, suradnje i međunarodnog prava, Sanader je ponovio da će pregovori biti deblokirani, jer nije riječ o pregovorima o granici sa Slovenijom, nego o ulasku Hrvatske u EU.

Još jednom je naglasio da je Hrvatska potpuno privržena međunarodnom pravu, pa i suradnji s Haškim tribunalom

"Ali sada dolazi naše pitanje. Ako ostvarujemo punu suradnju i želim ostvariti punu suradnju s Međunarodnim sudom u Haagu, kao institucijom UN-a, zašto nas se sprečava da idemo na drugu instituciju UN-a, koja nije ad hoc tribunal. Znači, ovdje se traži naša puna suradnja, a tamo nas se sprečava da riješimo naš problem pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, a to nije principijelna politika i na tome se ne može završiti", rekao je Sanader, pred izaslanicima na Konvenciji Mladeži HDZ-a, u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma.

Mladeži je poručio da će HDZ pobijediti na predstojećim lokalnim, ali i na parlamentarnim izborima 2011. godine, jer je, kaže, riječ o stranci koja probleme ne gura pod tepih, poput njezinih konkurenata.

"Birači ne vole da im se pričaju bajke i priče", kazao je Sanader, ističući kako je bitna prednost HDZ-a pred konkurencijom to što "drugi sanjaju budućnost, a HDZ je ostvaruje".

Mladež HDZ-a danas bira vodstvo za iduće četverogodišnje razdoblje, a jedini kandidat za predsjednika sadašnji je predsjednik Mladeži Mislav Banek.