sastanak ministara zdravstva

EU mora koordinirano djelovati na suzbijanju koronavirusa

13.02.2020 u 12:21

Bionic
Reading

Države članice EU-a moraju djelovati koordinirano kako bi se učinkovito mogle suprotstaviti širenju koronavirusa, istaknuto je u četvrtak uoči izvanrednog sastanka ministara zdravstva 27 zemalja članica, koje je sazvalo hrvatsko predsjedništvo

'Nakon prošlotjedne video konferencije, odlučili smo danas sazvati izvanredni sastanak. Suradnja i koordinirano djelovanje su jako važni u sprječavanju epidemije0, rekao je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar Beroš je također istaknuo da je važno osigurati dovoljnu količinu lijekova i njihovu dostupnost.

'Sve mjere koje su dosad poduzete su odgovarajuće, a u konzultacijama s međunarodnim organizacijama moramo pratiti situaciju na dnevnoj bazi i biti spremni reagirati', rekao je Beroš.

Povjerenica Europske komisije za zdravlje i zaštitu potrošača Stella Kyriakides kazala je da podržava odluku hrvatskog predsjedništva da sazove izvanredni sastanak.

'Virusi nemaju granice i zato moramo djelovati zajedno i koordinirano. Razinu spremnosti i koordiniranosti danas ćemo testirati. Moramo biti oprezni, iako su brojke zaraženih u Europi vrlo niske', rekla je povjerenica Kyriakides.

'Situacija je takva da trebamo reagirati kao Unija. Kada su mjere zajednički koordinirane onda su učinkovitije', izjavio je povjerenik za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

Europska komisija je mobilizirala svoje agencije, prvenstveno Centar za kontrolu bolesti, za suzbijanje novog koronavirusa i usko surađuje sa zemljama članicama Unije i zemljama izvan njezinih granica, uključujući i Kinu, kazala je u srijedu kasno navečer povjerenica EK-a Helena Dalli.

Dalli je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta kasno sinoć kao zadnju točku dnevnog reda otvorila raspravu o koordiniranom europskom odgovoru na epidemiju virusa koji od jučer nosi službeni naziv COVID-19.

Broj umrlih od koronavirusa u kineskoj pokrajini Hubei skočio je u četvrtak za rekordnih 242 te ukupno iznosi 1310, a došlo je i do velikog povećanja broja novih potvrđenih slučajeva zaraze nakon primjene nove dijagnostičke metodologije.

S novom brojkom od 242 smrtna slučaja u četvrtak, dosad rekordni broj umrlih u 24 sata više se nego udvostručio. Broj novih slučajeva zaraze povećao se za također rekordnih 14.840 na ukupno 48.206 slučaja.