PREDSJEDNIK EUROPARLAMENTA

'EU je Frankensteinovo čudovište'

06.03.2013 u 12:25

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz tvrdi da se Europska unija zbog manjka demokracije pretvorila u Frankensteinovo čudovište

Prema njemu, glavni je problem u nepoštovanju principa podjele vlasti, jednom od osnovnih stupova demokracije, piše briselski portal EuObserver, a prenosi srpski portal B92

'Nacionalni suverenitet u Europi se zasniva na podjeli vlasti: imamo vlade koje parlamenti mogu oboriti i sudove koji paze da se pravila poštuju', rekao je Schulz na tribini o budućnosti EU u Hamburgu.

On tvrdi da su u institucije Unije ugrađeni samo djelovi tog okvira, ali ne i podjela vlasti. 'To je ono što ja zovem Frankensteinovom Europom', rekao je Schulz.

Predsjednik EP-a za Europsku komisiju rekao je da je najnedemoratskija institucija EU-a, jer je podvrgnuta minimalnom nadzoru poslanika i da 'samo otuđuje ljude'.

'Tamo postoje dvije škole mišljenja: jedni se neće smiriti dok i posljednje lokalno groblje ne bude privatizirano, a drugi dok Komisija ne uvede pravila za sahranjivanje', konstatirao je Schulz.

On smatra da je rješenje u korjenitim reformama kojima bi se smanjila ovlaštenja Komisije nauštrb parlamenta.

Ostaje, međutim, vidjeti hoće li Schulz takve reforme zastupati ako pobijedi u utrci za mjesto predsjednika Europske komisije 2014., gdje slovi za jednog od najozbiljnijih kandidata.