SVEUKUNO GOTOVO 1,6 MILIJARDI EURA

EU isplatila Ukrajini 250 milijuna eura pomoći

21.04.2015 u 20:47

Bionic
Reading

Europska unija objavila je u utorak da je isplatila Ukrajini 250 milijuna eura čime se iznos europske pomoći Kijevu popeo na ukupno 1,6 milijardi eura

"Danas je Europska komisije, u ime EU-a, isplatila zajam od 250 milijuna eura... Ukrajini", navodi se u priopćenju Europske komisije.

Ta je objava došla uoči summita EU-Ukrajina, koji će se održati u ponedjeljak u Kijevu, a na kojemu će sudjelovati predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

Isplatom 250 milijuna eura zaključena su i u potpunosti isplaćena dva prijašnja programa makroekonomske financijske pomoći Euroopske unije Ukrajini.

Odbor za međunarodnu trgovinu Europskog parlamenta podržao je u četvrtak prijedlog Europske komisije da se Ukrajini dodijeli treći paket makroekonomske financijske pomoći u visini od 1,8 milijardi eura.

Europska komisija je u siječnju ove godine predložila dodatnu makroekonomsku financijsku pomoć Ukrajini od 1,8 milijardi eura, nakon što je ukrajinska vlada zatražila pomoć od dvije milijarde eura. Nakon što se dovrši postupak odobravanja dodatnog paketa pomoći, Ukrajini će novac biti isplaćen u tri navrata, dvije rate dobit će do kraja ove godine, a treću početkom sljedeće.