IZBJEGLIČKA KRIZA

EU ide prema osnivanju pograničnih snaga

18.12.2015 u 10:31

Bionic
Reading

Unatoč protivljenju nekih članica EU ići će u hitno formiranje zajedničke granične službe i obalne straže kako bi bolje štiitila svoje granice u svijetlu izbjegličke krize. Pomicanje ka formiranju novih graničnih snaga sa većim mandatom priopćio je Donald Tusk tijekom prvog dana sumita čelnika članica.

Svi čelnici složili su se štititi Schengen. Složili smo se pregledati prijedloge Komisije o jačanju vanjskih granica EU uključujući i onu ideju o graničnioj straži. Ministri moraju usvojiti stajališta do srpnja, ali pristanak čelnika znači da u budućnosti Europa neće biti ranjiva jer Schengenske granice nisu dovoljno zaštićene.

I dok on napominje da bi novo tijelo imalo snažniji mandat o Frontexa Mađarska i Poljska upozoravaju da ne smije ugrožavati suverenitet zemalja. Na sastanku je bilo riječi o preseljenju izbjeglica iz Grčke i Italije kojih je do sada izmješteno tek nekoliko stotina od dogovorene 22 tisuće. Bilo je riječi i o uspostavi tzv. hot spotova u ove dvije zemlje kao i nastojanju da se smanji broj dolazaka migranata.