PRED DUŽNIČKOM KRIZOM

EU i MMF žele pomoći, Irska se nećka

17.11.2010 u 13:36

Bionic
Reading

Dugo očekivan sastanak europskih ministara financija završio je u utorak kasno navečer bez konkretnog rješenja za Irsku. Premda europski dužnosnici ističu da su pojačane pripreme oko pružanja potencijalne potpore irskom bankovnom sektoru, irski dužnosnici i dalje odbijaju pomoć EU-a. Iščekuje se sutrašnji dan, kada je zakazan sastanak irskih vlasti s predstavnicima Europske komisije, MMF-a i Europske središnje banke

Nakon sastanka Europske komisije, predstavnika MMF-a i Europske središnje banke ponuđena je pomoć Irskoj, međutim vlada u Dublinu i dalje odbija 'vanjsko' rješenje. Prema pisanju Independenta, irski ministar financija Brian Lenihan ponovio je da irska vlada ne traži nikakvu 'jamčevinu' te da će sami sanirati novonastalu situaciju pomoću novog proračuna i četverogodišnjeg plana oporavka, koji će uskoro ugledati svjetlo dana. Napomenuo je da Europska središnja banka čvrsto stoji iza irskog financijskog sustava, demantirajući da je irski bankovni sustav suočen s financijskim poteškoćama.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy upozorava da je eurozona u opasnosti od mogućih potresa na irskom financijskom tržištu. A irski slučaj mogao bi biti samo okidač koji bi izazvao domino efekt među drugim ranjivim državama, poput Portugala ili Španjolske. Stoga bi Irska svakako trebala pristati na ponuđenu pomoć, čime bi se spriječio spillover i uklonila kriza eura.

'Svi moramo raditi zajedno da bismo održali eurozonu na životu, jer ako ne preživi eurozona, mi nećemo preživjeti u Europskoj uniji', istaknuo je Van Rompuy u svom govoru, piše Al Jazeera. Također je uvjeren da će EU prevladati krizu, zahvaljujući 'hrabrim mjerama' koje su poduzele države članice 's ciljem smanjenja troškova u doba populizma, unatoč masovnim protestima na ulicama, i pritom riskirajući izborni poraz'.

Irska bankovna kriza odrazila se i na svjetske burze. Dok azijske dionice polako uzmiču, što se prvenstveno odnosi na Kinu, čije tržište dionica lagano podrhtava, europske burze pokušavaju zabilježiti rast.

I Irsku su potopile nekretnine

Primjer Irske samo je jedan u nizu dokaza koji potkrepljuje tezu da se povijest ponavlja. Naime, praksa diljem svijeta pokazala je da su zajmovi usmjereni na spekuliranje nekretninama izvor gospodarske nestabilnosti te omogućuju stvaranje 'mjehura na tržištu nekretnina'.

Zbog porasta cijena nekretnina banke smatraju da mogu odobravati sve veće zajmove na temelju hipoteke čija tržišna vrijednost raste. Kad ostali ulagači vide da su cijene porasle, žele se uključiti u igru dok još nije prekasno, a bankari su tu da im daju novac koji im to i omogućava.

S druge strane, građevinari smatraju da će gradnjom novih objekata ostvariti brzu dobit, pa se stvara prevelik stambeni kapacitet. Građevinari i investitori ne mogu iznajmiti ili prodati stanove, zbog čega nisu u mogućnosti vraćati svoje dugove. Na kraju svega, mjehur puca i javlja se kriza. Tako je bilo s Japanom krajem 1980-ih, a isto se dogodilo i s još uvijek aktualnom krizom koja je započela u SAD-u.

Sastanak irskih vlasti s predstavnicima Europske komisije, MMF-a i Europske središnje banke zakazan je za četvrtak 18. studenog. Hoće li on rezultirati rješenjem, vrlo je neizvjesno.